Za azil v Nemčiji je od julija zaprosilo že 4400 turških vojakov

Datum:

Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze Nato, je potrdil, da je več turških vojakov vložilo prošnjo za azil v državah, v katerih so aktivni, vendar je odločitev o potrditvi prošnje za azil na strani držav, v kateri posameznik zaproša za slednje.

Natančnih podatkov, za katere države bi naj šlo ni, vendar je po poročanju Dpa več turških vojakov, ki so bili nameščeni na sedežu Nata v Ramsteinu, Nemčijo zaprosila za azil. Razlogi za prošnjo še niso znani.

Jens Stoltenberg je dejal, da je Turčija zaradi svoje lege v bližini žarišč v Siriji in Iraku eden najpomembnejših partnerjev zveze Nato. Generalni sekretar Nata bo v nedeljo odpotoval v Istanbul, kjer bo potekalo parlamentarno srečanje.

Videli smo številne spremembe v poveljniški strukturi Nata, kjer so zamenjali turške vojake,” je dejal Jens Stoltenberg, ki pričakuje, da bo Turčija dosledno izvršila svoje vojaške obveznosti in zapolnila vse svoje pozicije v poveljniški strukturi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V Turčiji še zmeraj vlada izredno stanje zaradi neuspelega domnevnega državnega udara julija letos. Od takrat je veliko turških vojakov pribežalo v Grčijo.

Pisarna za migracije in begunce v Nemčiji je včeraj objavila, da je do oktobra za azil zaprosilo že več kot 4400 Turkov, največji porast pa so zaznali tik po turškem državnem udaru. V prihodnje pričakujejo še več prošenj.

Nemško notranje ministrstvo pa je posredovalo tudi podatke o deportacijah, ki jih je do letošnjega oktobra bilo okoli 21.789, lani pa jih je v celem letu bilo okoli 20.888. Povečinsko so zavrnili prošnje balkanskim državam, največ Albancem, sledijo pa jim državljani Kosova.

K. Ž., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

S projekti CMSR biznisirali družinski člani vidnih predstavnikov SD

Po razkritjih financiranja Centra za mednarodno sodelovanje iz razvoj...

Mesec ima čas 16 ur potovati v Bruselj

Ko ima človek za isto ceno na izbiro krajše...

[Video] Avstralska zvezdnica: Greta je “demonski mali gremlin”

Greta Thinberg si je zaradi svojega podnebnega aktivizma prislužila...

Nedemokratična “depolitizacija” medijev s strani vladajočih

Velikokrat se poudarja, da so mediji četrta veja oblasti....