Nasa začela z oboroževanjem: Objavili razpis za lahke polavtomatske puške

Datum:

Pred dnevi je presenetila ameriška vesoljska agencija, ki je objavila razpis za nakup polavtomatskih pušk. Lansko leto je ameriški predsednik podpisali izvršni ukaz o formiranju vesoljskih oboroženih sil.

Nasa je objavila razpis, s katerim gre po pisanju Defence Bloga v nabavo lahkih polavtomatskih pušk. Razpis je bil objavljen 25. junija na uradni strani vladnega urada za zvezne poslovne priložnosti.

Nasa naj bi si želela dobiti puške kalibra 5.56×45mm, ki bi se lahko uporabljale v različnih pogojih. Glede na zahteve bi morala izbrana puška zadovoljevati zahteve za opravljanje tako vojaških nalog kot nalog za ohranjanje miru.

ZDA bodo ustanovile Vesoljske sile – šesto vejo ameriške vojske

Po uradnih specifikacijah mora puška ustrezati standardnim specifikacijam Nata; cev mora biti dolga 40,64 cm, ne sme biti težja od treh kg, celotna dolžina orožja ne sme presegati 88,9 cm in mora imeti kapaciteto 30 nabojev v okviru. Poleg tega so bile podane še zelo specifične zahteve glede merkov, materiala in barve orožja. V uradnem razpisu ni bilo navedeno, koliko pušk si želi imeti Nasa, a je proračun omejen na največ 15.000 dolarjev.

Kot smo poročali že lani, se je ameriški predsednik Donald Trump odločil za ustanovitev še šeste veje ameriških oboroženih sil – poleg kopenskih, zračnih, vojne mornarice, marincev in obalne straže bo tako sčasoma v celoti zaživela tudi ameriška vesoljska oborožena sila. Ta zaenkrat še vedno ostaja pod okriljem zračnih sil.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Odbor DZ za začasno zadržanje referendumskega odloka o evtanaziji

Člani odbora DZ za zdravstvo so z devetimi glasovi...

Joveva je nedorasla resnim politikom

"Demokracija na levi strani se začne in konča tam,...

Mladi zdravniki po sestanku z ministrico: Odtujeni so od realnih težav!

Predstavniki Mladih zdravnikov Slovenije so danes o možnostih za...