Mazaška akcija ali načrtna provokacija?

Datum:

Akcija posameznika ali skupine njih, v kateri so po Ljubljani z rdečo barvo popisali in porisali pet spomenikov totalitarizmu in kipov zločincev, ki ta režim predstavljajo, je lahko svojevrsten odgovor levim političnim oblastnikom, da je čas za njihovo odstranitev, po vzoru drugih demokratičnih držav, ali pa gre za nekaj povsem drugega – za provokacijo.

Levi politiki in njihovi predstavniki, danes glasno kričijo o sovražnem dejanju, o napadu na zgodovino naroda in podobne norosti. Zdi se, da so nekaj takega na levem političnem polu prav nujno potrebovali, da bi lahko za to obtožili politično desnico. Toda kdo je to storil?

Mojo pozornost je pritegnil tvit Tomaža Štiha – znanega pod vzdevkom Libertalec. Takole je zapisal:

Če podatek drži ali ne, ne vem, vem pa, da sem njegovim zapisom lahko, vsaj do zdaj zaupal, zato nimam nobenega razloga, da ne bi verjel tudi temu zapisu. Če je torej prav služba za odnose z javnostmi Socialnih demokratov tista, ki je v medije prva poslala omenjene slike, potem je stvar precej jasna.

 

Poglejmo nekaj okoliščin:

  • Da je do akcije prišlo v bolj ali manj temni noči, je precej verjetno.
  • Da je v Ljubljani vsako noč kakšen ducat, ali celo dva, policijskih patrulj, tudi vemo.
  • Da je spomenik revoluciji, ki je bil tudi popisan, le dobrih 50 metrov od državnega zbora, kjer noč in dan patruljira uniformiran policist, tudi vemo.
  • Da je spomenik Kidriču, ki je bil tudi popisan, skoraj na dvorišču predsedniške palače, kjer noč in dan patruljira uniformiran policist, tudi vemo.
  • Da je mimo teh popisanih spomenikov vsaj v jutranjih urah šlo na stotine ljudi, je tudi jasno.
  • Da je bilo med njimi tudi nekaj novinarjev, policistov in kriminalistov, ki so hiteli v službo, je tudi bolj ali manj jasno.

Kako je torej mogoče, da so prav pri SD prvi, pred policijo in stotinami ljudi, poslikali te popisane in porisane spomenike totalitarizmu in zločincem ter jih poslali medijem? Kakšen interes so imeli? No, kakšen interes so imeli, vemo, kako pa so tako hitri, natančni in uspešni, pa lahko le sklepamo. Ostane le še vprašanje, zakaj so slike poslali medijem (pa le izbranim) in ne policiji, če menijo, da gre za kaznivo dejanje?

Vinko Gorenak

Sorodno

Zadnji prispevki

Socialistični bajoneti uspeli odgnati še eno tuje podjetje iz Slovenije

Slovenskim aktivistom je očitno uspelo odgnati podjetje Glovo, ki...

Je bruseljska elita ogrožena? Pred evropskimi volitvami preiskuje politično oglaševanje

Evropska komisija je danes sporočila, da je pred prihajajočimi...

Odprto pismo voditeljem države, parlamenta in vlade

"Prosim Vas, da v okviru svojih pristojnosti posvetite pozornost...