Več kot polovica mladih Rusov želi zapustiti Putinovo Rusijo

Datum:

Delež Rusov v starosti med 18 in 24 let, ki se želijo odseliti iz države pod vodstvom avtoritarca Vladimirja Putina, je najvišji v desetih letih in znaša kar 53 odstotkov, ta delež pa je naraščal vse od nelegalne aneksije ukrajinskega polotoka Krim s strani Putina. Prav tako je visok delež tistih, ki se želijo odseliti v vseh starostnih skupinah, skupno je takšnih kar 21 odstotkov.

Število mladih Rusov, ki se želijo izseliti iz države, je po raziskavi organizacije Levada Center doseglo 10-letni vrh, poroča portal Moscow Times. Sociologi so že pred tem opozorili, da želja mlade generacije po izselitvi iz Rusije že predstavlja grožnjo gospodarstvu države. Delež mladih Rusov, ki se želijo izseliti iz države, narašča že vse od nelegalne aneksije ukrajinskega polotoka Krim s strani Rusije leta 2014. Takrat je ta delež znašal 20 odstotkov, do zdaj pa se je povzpel na kar 53 odstotkov vprašanih v starosti med 18 in 24 let; v zgolj petih mesecih je povečanje znašalo kar 16 odstotnih točk.

Življenje mladih ni tako urejeno kot življenje starejših
“Mladina ne jemlje državnega razvojnega modela resno, njihovo življenje pa ni tako urejeno kot tisto starejših generacij,” je podatke komentiral sociolog Stepan Gončarov in dodal: “Osredotočajo se na globalne kanale širjenja informacij in bolj verjetno je, da znajo tuje jezike in so seznanjeni s tujimi kulturnimi prostori.” Starostna skupina med 25 in 39 leti je naslednja po vrsti glede na delež tistih, ki se želijo odseliti, takšnih je 30 odstotkov v tej starostni skupini.

Avtoritarec Putin uživa višjo podporo med tistimi mladimi, ki si želijo ostati v državi. (Foto: epa)

Ruse skrbita prihodnost njihovih otrok in gospodarstvo
V povprečju je med vsemi starostnimi skupinami delež takšnih, ki se želijo odseliti, 21-odstoten, kar je največ po letu 2013, ko je bilo vseh takšnih 22 odstotkov. Anketiranci so izpostavili, da so zaskrbljeni za prihodnost svojih otrok in zaradi gospodarskih razmer. Ruska politična situacija in stanje zdravstvenega sistema sta prav tako med pomembnimi razlogi, ki so jih navajali. Pričakovano je podpora avtoritarnemu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu veliko višja med tistimi, ki si želijo ostati, kot med tistimi, ki si želijo oditi.

Spoznajte ‘Putinovo generacijo’: Bodo mladi Rusi povzročili spremembe ali jih bodo zavirali?

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Meddržavno sodišče v Haagu zavrnilo protiizraelske ukrepe Nikaragve

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je danes zavrnilo zahtevo...

Je Golob znova na počitnicah?

Tina Gaber je ponovno na morju. Je z njo...

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Socialistični bajoneti uspeli odgnati še eno tuje podjetje iz Slovenije

Slovenskim aktivistom je očitno uspelo odgnati podjetje Glovo, ki...