[Video] Premier Janša za BBC spregovoril o odpiranju turistične sezone: “Dobrodošli v Sloveniji. Smo varna država.”

Datum:

Če pri nas osrednji mediji ne vidijo oziroma nočejo videti uspeha trenutne vlade v boju proti epidemiji covid-19, pa je drugače v tujini. V četrtek, 21. maja 2020, je tako premier Janez Janša o odpiranju turistične sezone z začetkom junija spregovoril za britansko javno televizijo BBC.

Da je Slovenija zgodba o uspehu, priznava tudi britanski BBC, ki je v svoji informativni oddaji gostil predsednika vlade Janeza Janšo, s katerim so spregovorili o odpiranju turistične sezone v naši državi.

“Slovenija, ki se nahaja med Avstrijo in Hrvaško, je prva v Evropi razglasila konec epidemije. Zabeležili so nekaj več kot sto smrtnih žrtev covid-19,” so v uvodu povedali na BBC, kjer jih je še posebej zanimalo, kakšni so vladni načrti za oživitev turistične panoge, glede na to da je obisk iz tujine upadel za 78 odstotkov.

https://www.facebook.com/janezjansaSDS/videos/170982614342876/

Voditeljica oddaje je povedala, da Slovenijo precej dobro pozna in jo označila za izredno lepo deželo. Ob tem pa jo je zanimalo, kako pomemben je ponovni zagon turizma za slovensko gospodarstvo. Janša je povedal, da prihodki iz turizma predstavljajo 10 odstotkov slovenskega BDP, zaradi česar je panoga zelo pomembna za slovensko gospodarstvo.

Odprtje turistične sezone s 1. junijem
“Ker pri nas okužb skorajda ne zaznavamo več, lahko turistično sezono odpremo že 1. junija,” je povedal Janša in poudaril, da pristojni delajo vse v svoji moči, da bi zagotovili varnost turističnih objektov. Pri tem je Janša izpostavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, kjer so razvili tako imenovane “korona standarde”, ki bodo veljali za vse obiskovalce. “Naredili bomo vse, da bodo počitnice v Sloveniji popolnoma varne,” je povedal Janša.

Najlažji način, kako poskrbeti za varnost, je, da se znebimo virusa, je povedal Janša in izpostavil, da je bilo v Sloveniji v zadnjih dveh tednih zabeleženih le en ali nič novih primerov na dan, kar je možno v celoti izolirati. “Epidemija v Sloveniji je pod popolnim nadzorom.” Janša je pojasnil, da določeni ukrepi, ki postajajo del t.i. “nove normalnosti” še vedno ostajajo. Tu so higienski ukrepi, ravno tako pa bodo še naprej zaprti nočni klubi, “a skoraj 90 odstotkov turističnih dejavnosti, ki so na voljo v običajnih časih, bo na voljo.”

Janša je ravno tako povedal, da trenutno potekajo pogovori o odpravi omejitev na notranjih mejah EU sredi junija. Nekatere države naj bi to storile prej, Slovenija naj bi po pričakovanjih počakala do sredine šestega meseca. “Mislim, da bo naša regija prva odprla meje, kar bo pripomoglo k rešitvi čim večjega dela turistične sezone.”

Za konec je še vse povabil v Slovenijo: “Dobrodošli v Sloveniji. Smo varna država.”

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Meddržavno sodišče v Haagu zavrnilo protiizraelske ukrepe Nikaragve

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je danes zavrnilo zahtevo...

Je Golob znova na počitnicah?

Tina Gaber je ponovno na morju. Je z njo...

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Socialistični bajoneti uspeli odgnati še eno tuje podjetje iz Slovenije

Slovenskim aktivistom je očitno uspelo odgnati podjetje Glovo, ki...