Slovenija z Makedonijo in Severno Irsko

Datum:

Slovenska nogometna reprezentanca, ki se ji ni uspelo uvrstiti na Euro 2016, je dobila prva tekmeca za prihodnje leto. Naši reprezentanti bodo v mesecu marcu odigrala dve prijateljski tekmi, najprej se bodo 23. marca v Kopru pomerili z Makedonijo, 28. marca pa bodo gostovali še v Belfastu pri Severni Irski.

S tema dvema prijateljskima tekmama se bodo tudi uradno začele priprave članske reprezentance na nov kvalifikacijski cikel za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2018 v Rusiji. Poleg Slovenije so v naši kvalifikacijski skupini še Litva, Slovaška, Anglija, Malta in Škotska.

Katanec proti svojim nekdanjim
Slovenija se je z Makedonijo pomerila že trikrat, tekme so bile vedno prijateljske narave, Slovenija pa je vse tri tekme izgubila. Leta 1993 je bila Makedonija v Kranju boljša z 1 : 4, tekma leta 1994 v Skopju se je končala z 2 : 0 za domače. Nazadnje sta se ekipi pomerili novembra 2012, ko je Makedonija v Skopju slavila s 3 : 2, to pa je bila tudi zadnja tekma Slaviše Stojanovića na klopi slovenske reprezentance, saj se je januarja 2013 na selektorsko mesto vrnil Srečko Katanec. Tokrat je na vrsti gostovanje Makedonije v Sloveniji, reprezentanci pa bo gostila koprska Bonifika.

Severna Irska kot priprava na Angleže in Škote
Pet dni po tekmi z Makedonijo, 28. marca, Slovenijo čaka še ena prijateljska tekma. Otočani so po oceni NZS primeren nasprotnik naše reprezentance, saj bo ta v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v skupini igrala z Anglijo in Škotsko, ki gojita podoben stil nogometa. Slovenija in Severna Irska sta bili v preteklih letih skoraj redni nasprotnici v kvalifikacijah, najprej sta se pomerili leta 2008 v Mariboru, ko je Slovenija slavila z 2 : 0, sledil je poraz leta 2009 na Windsor parku (1 : 0) in poraz v Mariboru leta 2010 (0 : 1). Zadnja tekma med Severno Irsko in Slovenijo je bila 29. marca leta 2010, šest let pred tokratno prijateljsko tekmo, končala pa se je brez zmagovalca z rezultatom 0 : 0.

R. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ko “moralna” Klakočarjeva drugim pridiga o morali in etiki

"A to bodo zdaj do onemoglosti iz petnih žil...

Za zagotovitev poštenih in demokratičnih volitev

Svet SDS je na nedavni seji sprejel resolucijo o...

Mladi za podnebno pravičnost sploh niso pravna oseba, a se predstavljajo za lobiste

Mladi za podnebno pravičnost so se najverjetneje marsikomu usidrali...

Izraelska varnostna služba ukazala Eden Golan: “Ne zapuščaj hotelske sobe!”

Evrovizijska izraelska pevka Eden Golan je dejala, da so...