Šest let po umoru ruskega politika Borisa Nemcova odlikovan priprti disident Navalni

Datum:

Šest let po umoru ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova je danes po njem imenovan sklad odlikoval priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. 44-letnik je letošnji dobitnik nagrade Nemcov za pogum pri varovanju demokratičnih vrednot v Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Boris Nemcov je bil ubit na današnji dan pred šestimi leti v bližini Kremlja. Številni so danes na mesto umora položili cvetje, med njimi tudi ameriški veleposlanik John J. Sullivan.

Tudi sklad Borisa Nemcova, ki ga je v Nemčiji ustanovila hči ubitega politika Žana Nemcova, vsako leto s podelitvijo nagrade obeleži obletnico umora. Letos so jo podelili opozicijskemu voditelju Navalnemu. Številni po umoru Nemcova v njem vidijo žarek upanja, da mu bo uspelo končati vladavino Vladimirja Putina.

Navalni proti tiraniji
Navalni je simbol upora proti tiraniji v svetu, so sporočili iz sklada. Pozvali so še k takojšnji izpustitvi kritika Kremlja. “Aleksej Navalni ni pokazal le neverjetnega poguma, ampak tudi ogromno prispeval k boju proti korupciji,” so še zapisali. Ob obletnici umora Nemcova je ameriški veleposlanik v Moskvi spomnil, da se je politik boril za boljšo prihodnost svoje države in državljanov. “Ostaja navdih za številne, ki stremijo k pravičnosti, transparentnosti in svobodi,” so tvitnili pri veleposlaništvu.

Foto: epa

Nemcov je bil z več streli v hrbet ubit v noči na 27. februar 2015 na mostu v bližini Kremlja. Veljal je za reformističnega politika. V 90. letih dvajsetega stoletja je bil tudi namestnik ruskega premierja. Nato je postal eden vodilnih obrazov opozicije in zagrizen kritik Putina. V povezavi z njegovim umorom so leta 2017 na dolgoletne zaporne kazni obsodili pet moških, ki naj bi bili povezani s Čečenijo. Vendar pa nihče ne dvomi, da so bili to zgolj izvajalci atentata, medtem ko naročnik ostaja neznan, še poroča STA.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...

Migrantsko nasilje vse pogostejše na ulicah Ljubljane

Aprila novo posilstvo v Ljubljani, gre spet za migrante?...

Bo “prešuštvo” s Pfizerjem ustavilo Von der Leynovo?

V zadnjem času je v javnosti močno odmevala "romanca"...