V luči rektorskih volitev na Univerzi v Ljubljani potekalo pravo “mesarsko klanje” za študentske glasove

Datum:

Čez dober mesec, natančneje 13. aprila letos, se na Univerzi v Ljubljani obetajo rektorske volitve. Ker pa letni proračun Univerze v Ljubljani znaša več kot 388 milijonov evrov ne čudi, da je bil pester tudi boj na volitvah v študentske svete in organe članic Univerze v Ljubljani. Tokratne volitve, ki so bile 10. februarja, so situaciji primerno potekale elektronsko. Kljub temu, da je Univerza v Ljubljani skupaj z rektorjem prof. dr. Igorjem Papičem jamčila za njegovo delovanje, je prišlo do več nepravilnosti.  

Kot smo uspeli izvedeti, je na Fakulteti za družbene vede sistem odpovedal do te mere, da so morali volitve podaljšati za več kot štiri ure. “Govorilo se je tudi, da je na Filozofski fakulteti sistem “zamešal” nekatere smeri in letnike študija in da so študenti lahko oddali glas, kar za oba predstavnika iz istega letnika. Na Fakulteti za pomorstvo in promet pa je po uradnih informacijah prišlo do zlorabe oblasti aktualnega predsednika Študentskega sveta Roberta Fona in prvakinje na listi TRIZOB Veronike Slapnik.”

Kršitve volilnega postopka so bile resne
Ob obravnavi pritožbe je Volilni odbor Univerze v Ljubljani podal odločitev, da je na Fakulteti za pomorstvo in promet prišlo do velikih kršitev Pravilnika o volitvah, zaradi katerih bo potrebno volitve razveljaviti. Iz obrazložitve je razvidno, da Pravilnik v 7. členu opredeljuje, da se volitve izvedejo na podlagi razpisa dekana članice. “Razpis volitev v Študentski svet FPP je izdal in se nanj podpisal takratni predsednik ŠS UL FPP, zato na tem mestu ugotavljamo kršitev 7. člena Pravilnika. V nadaljevanju Pravilnik v 8. členu opredeljuje vsebino, ki jo mora vsebovati kandidatura, in določa, da dodatno zahtevano vsebino lahko določi ŠS članice s svojim pravilnikom. V razpisu volitev je bila zahtevana vsebina, ki je Pravilnik ne opredeljuje, ŠS UL FPP pa nima sprejetega lastnega pravilnika, zato na tem mestu ugotavljamo kršitev 8. člena Pravilnika.” Glede na to, da je bilo zahtevano, da kandidat navede morebitno pripadnost listi, so podali prepričanje, da je zahteva po taki navedbi sporna, saj ta kaže na jasno asociacijo med kandidati in drugimi organizacijami, ki pa bi lahko vplivale na delo kandidatov v študentskem svetu. Navedba liste lahko po besedah volilnega odbora vpliva tudi na izid samih volitev in je posledično skladno s 9. členom Pravilnika definirana kot dejanje volilne agitacije.

Tako je bil rektor Univerze v Ljubljani primoran v razpis novih volitev na Fakulteti za pomorstvo in promet. Aktualnemu predsedniku Robertu Fonu iz skupine TRIZOB so namreč  v obtožnici očitali zlorabo položaja in prirejanje kandidacijskega postopka, s pomočjo katerega se je ta po navedbah našega vira želel obdržati na oblasti in “skupaj s svojimi “pajdaši še naprej brez nadzora obvladovati javni “študentski” denar”.

Študentje, ki so bili oškodovani, niso imeli enakih možnosti, da se predstavijo in kandidirajo pod enakimi pogoji. Začetni strah in razočaranje sta vendarle botrovala k temu, da so se študentje odločili in svojo izkušnjo predstavili na komunikacijski platformi Facebook med študenti omenjene fakultete. Po navedbah našega vira so ogorčeni študentje javili, da bo prišlo do virtualne žalne slovesnosti ob padcu demokratičnih načel in boju proti sistemski korupciji in klientelizmu zaradi novega koronavirusa, kjer bo možno oddati podpis v žalno knjigo in se s tem pokloniti padcu demokracije znotraj univerzitetnega prostora.

Obeta se napet boj
Čez dober mesec se obetajo nove rektorske volitve. Sodeč po nedavnih podatkih se poleg aktualnega rektorja Papiča omenjajo še trije kandidati in sicer Igor Lukšič na predlog Fakultete za družbene vede, Gregor Majdič na predlog Veterinarske fakultete in Anton Ramšak na predlog Fakultete za matematiko in fiziko. Po javni predstavitvi kandidatov, ki bodo po poročanju STA potekale 24., 25. in 26. marca ob 16. uri prek spletnih povezav Zoom, sledijo volitve za mandatno obdobje 2021-2025, ki bodo potekale vse do 13. aprila. Ob tem je potrebno omeniti, da se lahko zgodi, da bodo pri napetem boju za rektorski stolček, vreden več kot 388.236.515 evrov, študenti tisti, ki bodo imeli odločilni glas. To se je pokazalo že nekajkrat na preteklih rektorskih volitvah. Nazadnje leta 2009, ko je dr. Stane Pejovnik iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo premagal dr. Rudija Rizmana iz Filozofske fakultete.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Strah levice pred evropskimi volitvami je velik; njihove ključne teme propadle

Za aktivizmom Nike Kovač o "dostopnosti splava" pred evropskimi...

[Video] “Zelena” zvezdnica Taylor Swift z zasebnim letalom sedemkrat poletela okoli sveta

Študent računalništva iz Floride navkljub grožnjam s tožbo še...

Obeležje 80. obletnice deportacij judovske skupnosti iz Lendave

V spomin na tragične dogodke izpred 80 let, ko...