Nemški socialdemokrati v resni zadregi zaradi kolaboracije s Putinovim režimom

Datum:

Nemško socialdemokratsko stranko zaradi njenih ruskih podpornikov in vztrajanju pri Severnem toku 2 sumijo, da je nekritično blizu Moskvi. Tudi vsa slovenska levica se je dolga leta uklanjala Putinu, vendar osrednji mediji tega ne bodo javno izpostavljali. Drugače je v Nemčiji, kjer v teh napetih časih to predstavlja resen problem za kolaborante z Rusi. sch

Prejšnji teden je socialdemokrat Gernot Schmidt poslal pismo Vladimirju Putinu in ga povabil, naj pride na 50. obletnico spomenika “Seelow Heights”. Tudi nekdanji kancler Gerhard Schröder ohranja tesne odnose z Rusijo in prijateljevanje s Putinom, ima pa tudi vpliv v ruskih energetskih podjetij.

Po poročanju portala Welt sta ključna razloga za sum, da socialdemokratska stranka slepo zagovarja Rusijo, kanclerju Olafu Scholzu očitajo, da preveč upošteva interese ruske vlade – in upošteva politične pobude za obvladovanje trenutne krize le od “ruskih podpornikov” v njihovi lastni stranki.

Hkrati pa prihaja do razkola v stranki, saj se nekaterim zdi to početje nedopustno. Po besedah ​​vplivnega člana poslanske skupine SPD v Bundestagu so nekateri nezadovoljni s Schröderjem in njegovo podporo Rusiji.

Schröder in njegovo “zasebno življenje”
Schröder dela kot lobist za ruski plin. 77-letnik je že pred časom povzročil ogorčenje, ker ne le, da potuje zasebno, ampak se večkrat politično izraža. Glede zahtev Ukrajine za dobavo orožja je Schröder v podcastu dejal, da zelo upa, da bo vlada v Kijevu končno nehala “ropotati s sabljami”. Tudi po takšnih izjavah se mu ni bati za članstvo v stranki, je dejal Kevin Kühnert. “Nemška strankarska zakonodaja in mimogrede tudi statut SPD ne predvideva izključitve iz stranke zaradi nasilnih razhajanj v mnenjih, provokacij ali poslovnih interesov.”

Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: epa)

Kanclerja in vodstvo stranke vedenje nekdanjega kanclerja vse bolj jezi. Scholz je pred kratkim Schröderju prepovedal svetovanje, v stranki pa so ga je prosili, naj se vzdrži javnih izjav o konfliktu v Ukrajini. A ker ni več aktiven politik, to, kar zdaj počne, sodi v okvir “svobodne izbire”, pravi odvetnik Jörn Ipsen. “Niti njegovi posli v ruskih energetskih podjetjih niti njegove izjave o trenutnih napetostih med Rusijo in Ukrajino ne bi upravičevale postopka izključitve iz stranke.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zmagoslavje hrvaških demokratov na volitvah in zaušnica levi kontinuiteti

Hrvaški premier Andrej Plenković bo vodil vlado še tretji...

Italija je zaradi teroristov med migranti zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo

“Italija je zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo...

Goranu Forbiciju Golobova vlada podelila dober milijon evrov

Da se je čistka t. i. "janšistov" na javnem...

Vladajoči sistematično kršijo demokratične standarde

"Na seji odbora DZ za zdravstvo je prišlo do...