Home Svet [FOTO] Poglejte to evropsko žalost: Zaradi migrantov uničili zgodovinsko letališče in naredili …

[FOTO] Poglejte to evropsko žalost: Zaradi migrantov uničili zgodovinsko letališče in naredili …

39
[FOTO] Poglejte to evropsko žalost: Zaradi migrantov uničili zgodovinsko letališče in naredili …
Foto: epa

Berlinsko letališče Tempelhof je bilo še septembra prizorišče glasbenih festivalov in razstav, danes pa v njem biva 800 migrantov. Pričakujejo, da bo ob koncu del tam bivalo kar 7.000 migrantov. V hangarjih so s pregradami naredili provizorične sobe. Stroški vzdrževanja kompleksa so enormni, samo za ogrevanje na dan zapravijo 20.000 evrov. 

Letališče Tempelhof v Berlinu je letališče z dolgo zgodovino. V 30. letih prejšnjega stoletja je arhitekt Ernst Sagebiel zasnoval letališče kot vhod v Hitlerjevo novo Nemčijo. Kasneje so Američani in zavezniki letališče uporabili pri reševanju Vzhodnega Berlina iz sovjetske blokade. Zaradi svoje velikosti in lokacije sredi Berlina je vse v tej stavbi spomeniško zaščiteno – celo znaki za letališče.

Festival Lollapalooza na letališču Tempelhof (foto: epa).
Festival Lollapalooza na letališču Tempelhof (foto: epa).

Kasneje so bili prostori uporabljeni za različne razstave, koncerte in modne revije. Še pred slabega pol leta je letališče gostilo odmevni glasbeni festival Lollapalooza, ki je bil nagrajen za najboljši novi festival v Evropi, na njem pa so nastopala velika glasbena imena, kot so Sam Smith, Muse in Robin Schulz.

Danes je podoba letališča popolnoma drugačna
A danes je podoba tega letališča popolnoma drugačna. V njem trenutno prebiva 800 migrantov, v prihodnosti pa jih bo tam nastanjenih vsaj 7.000, ko bodo dela popolnoma zaključena. V hangarjih letališča so vse storitve, ki jih migranti potrebujejo za svoje življenje. ”Za projekt, kot je ta, ne obstaja noben vzorec, kako se ga izpelje,” je komentiral Michael Elias, vodja podjetja, ki skrbi za vse storitve v centru.

Začasne sobe v hangarju
V hangarjih so s pregradami naredili 25 kvadratnih metrov velike prostore, kamor so postavili po šest pogradov in ustvarili začasne sobe. V njih naenkrat živi tudi 12 ljudi, zaposleni v kompleksu pa skrbijo tako za hrano, ogrevanje, zabavo in glavne komunalne storitve za prebivalce, večinoma iz Sirije, Iraka in Afganistana, poročajo v New York Timesu.

Foto: epa
Foto: epa

Prizorišče so morali pripraviti v treh urah
”Ko smo se odločili za ta projekt, je na Bavarskem vsak dan v državo stopilo 16.000 migrantov. Vse so z avtobusi prepeljali v notranjost države. Poklicali so nas vozniki in dejali, da bodo čez tri ure v Berlinu. Takoj smo morali organizirati policijo, gasilce, vojsko in prostovoljce,” 
je povedal upravnik letališkega kompleksa Holger Lippmann.

Enormni stroški, ženske zavračajo skupne tuše
Stroški z upravljanjem hangarja so ogromni. Samo ogrevanje stane 20.000 evrov na dan. V prihodnjih dneh nameravajo zgraditi 12 novih enot z lastnim straniščem, umivalnikom in tušem. Kupili so jih po tem, ko so migranti, predvsem ženske, zavrnili uporabo skupnih tuših. Čeprav so sledi, da je bilo tam letališče, še vedno vidne, so si migranti okolico že uredili po svoje. Po stenah so narisani grafiti s sporočili, zastavami in emblemi Iraka, Kurdistana in Afganistana.

Galerija:

M. G.