[Video] Covidno testiranje začeli izvajati tudi na ribah!?

Datum:

Več kot pet milijonov ljudi je bilo ta teden naročenih na testiranje na covid-19 v obalnem kitajskem mestu Xiamen, potem ko so odkrili približno 40 primerov koronavirusa. Začuda pa niso edini, ki so jim odredili testiranje – uradno obvestilo namreč navaja, naj se v množično testiranje vključi tudi nekatere živali.

V zadnjih tednih je pomorski odbor za nadzor pandemije v okrožju Okuga v Xiamenu izdal obvestilo, v katerem so navedli, da se morajo po vrnitvi v svoja pristanišča tako ribiči kot njihov morski ulov testirati na covid.

Rezultat je bil med drugim ta, da so se od zadnjega izbruha na več platformah družbenih medijev vključno z Douyinom, kitajsko lokalno različico TikToka, pojavili videoposnetki zdravstvenih delavcev med PCR-testiranjem živih rib in rakov, poroča britanski BBC. Čeprav se zdi vse skupaj nenavadno, pa ni prvič, da so žive ribe testirali na covid-19. “Naučili smo se lekcije iz Hainana, kjer je resen izbruh. Rečeno je, da bi to lahko sprožile transakcije z morsko hrano med lokalnimi ribiči in njihovimi čezmorskimi kolegi,” je za South China Morning povedal uslužbenec občinskega urada za razvoj oceanov v Xiamenu. V južni kitajski provinci Hainan, ki je prav tako obalna regija, je bilo od začetka avgusta več kot 10 tisoč primerov covida-19, oblasti pa trdijo, da verjamejo, da je izbruh verjetno povezan z ribiško skupnostjo.

Že kar nekaj časa so mediji na Kitajskem zaskrbljeni okrog povezanosti virusa z morskim življenjem. V zvezi s prvim izbruhom covida-19 so omenjali tržnico živih živali in morskih sadežev v kitajskem Wuhanu. Čeprav je res zelo malo verjetnosti, da bi morski sadeži gostili virus, je bilo veliko izbruhov na Kitajskem povezanih s pristaniškimi delavci ali delavci na trgu z morsko hrano. Junija 2020 je en tak izbruh v Pekingu povzročil paniko zaradi lososov. Državni mediji so namreč poročali, da je bil covid-19 odkrit na deskah za rezanje uvoženega lososa. To ni samo povzročilo, da so restavracije in supermarketi umaknili losos s svojih polic, ampak tudi ustavilo uvoz. Posledično se je po vsej državi razširila panika.

Toda ribe niso edine živali, ki so jih Kitajci testirali z namenom izkoreninjenja virusa. Maja je namreč po navedbah Jutranjega lista zaokrožil posnetek povodnega konja, ki so ga na okužbo testirali v parku divjih živali v Huzhouju v vzhodnem Zhejiangu, in komentirali, kako naj bi bilo “treba” žival testirati dvakrat tedensko.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Primc: To so stranke smrti, zastrupitev, laži in uničevanja življenj

V prvi polovici marca je koalicija z Gibanjem Svoboda...

Atentat na premierja bi se lahko zgodil tudi v Sloveniji

To, kar se je zgodilo na Slovaškem, je stopnička...

V Peruju bodo trans identitete obravnavane kot duševne motnje

Perujska oblast je 10. maja objavila predsedniški odlok, ki...