Musk ne bo upošteval bruseljskih cenzorskih ukrepov

Datum:

Če ne bi bilo Elona Muska, ne bi nikoli vedeli, da so cenzuro na Twitterju usmerjali FBI, CIA in demokratski politiki. Ko je kupil socialno omrežje Twitter, je svetovno javnost pretresla serija objavljenih e-poštnih sporočil, kjer so ameriške obveščevalne službe od podjetja zahtevala blokade specifičnih sporočil in ljudi. Ugotovili smo, da ZDA ne delujejo dosti drugače od kitajske komunistične partije, le da je partija iskrena pri svoji cenzuri, ameriška vlada in obveščevalci pa za to uporabljajo zasebna podjetja. Zdaj je na vrsti Bruselj – glavni politični snovalci javnega mnenja na stari celini so že povzdignili glas, da si ne pustijo vzeti svojega neposrednega dostopa do cenzorskega stroja. 

Spomnimo: EU želi v prihodnosti uporabiti tako imenovane “strokovnjake za dezinformacije” po vsem svetu, da bi zaustavila širjenje lažnih novic. Bruselj predvsem Rusijo in Kitajsko sumi, da zahodni javnosti nenehno širita lažne novice. Kot smo videli na primeru ZDA, vlade po svetu svojo pravico do urednikovanja socialnih omrežij razumejo zelo na široko: na koncu smo videli, da so ameriški obveščevalci poskrbeli za izbris zgodbe o sinu takratnega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, v katero naj bi bil vpleten celo sam kandidat in ki bi lahko spremenila izid volitev.

Musk nasprotuje cenzuri EU: Vse zahteve za izbris objav bodo objavljene
Lastnik Twitterja Elon Musk pa je že posvaril, da ne bo upošteval kontroverznih bruseljskih cenzorskih ukrepov:  zanaša se namreč na popolno transparentnost in absolutno svobodo govora, kar se je pokazalo tudi pred kratkim, ko je Twitter za kratek čas cenzuriral dokumentarec What is a woman? (Kaj je ženska?), potem pa je Musk osebno poskrbel, da je bil dokumentarec objavljen. Musk želi na Twitterju objaviti vse zahteve organov EU, namenjene brisanju računov ali objav zaradi “lažnih novic”.

Twitter se je umaknil iz prostovoljnega kodeksa ravnanja EU

Twitter se je prav tako umaknil iz prostovoljnega kodeksa ravnanja Evropske unije glede spletnih dezinformacij, saj lastnik podjetja še naprej objavlja vsebino, ki bi lahko bila označena kot neskladna s prihodnjim zakonom EU. Umik družbenega medija iz sporazuma EU o dezinformacijah bi lahko pomenil, da se Musk pripravlja na popolno opustitev poslovanja v Evropi, poroča Euractiv, saj naj bi avgusta začel veljati nov zakon – zakon o digitalnih storitvah (DSA). Zakon, ki določa zahteve za spremljanje in označevanje dezinformacij, bi zdaj prostovoljni dogovor spremenil v obvezen za velika spletna mesta družbenih medijev.

Uradnik EU je za Euractiv povedal, da “čakajo na to” in da “je bilo samo vprašanje časa“, preden bo Musk odstopil od sporazuma.

EU grozi

“Twitter zapušča prostovoljni kodeks ravnanja EU proti dezinformacijam. Toda obveznosti ostajajo,” je v petek tvitnil evropski komisar Thierry Breton. “Lahko bežiš, a se ne moreš skriti. Poleg prostovoljnih zavez bo boj proti dezinformacijam od 25. avgusta pravna obveznost v skladu z #DSA. Naše ekipe bodo pripravljene na uveljavljanje.”

Najbogatejši Zemljan Elon Musk in evropski komisar Thierry Breton (Foto: epa)

Sicer je Twitter pred kratkim začel uporabljati izvirno različico preverjanja dejstev, kjer ljudje sami preverjajo, ali tvit vsebuje dezinformacije. Tak način preverjanja se je izkazal za zelo uspešnega, saj so uporabniki Twitterja pri očitnih lažeh ujeli tako novinarje kot akademike ter celo ameriško vlado in predsednika ZDA. A takšni tviti seveda niso skladni z upanjem EU, da bodo njihovi lastni cenzorji preverjali, kaj je res in kaj ne.

Pri nas takšno nalogo opravlja skrajno levi portal Oštro.si  – njihovi evropski in svetovni prijatelji pa so večinoma iz enakih logov in uporabljajo enako taktiko: politično pristranskost, liberalno interpretacijo “dejstev”, kreativno razlago o tem, kaj je res in kaj ne. Več kot očitno je, da Musk tega – po izkušnji v ZDA – ne bo več počel. Pomeni to konec Twitterja v EU?

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Je Levica povezana s korupcijo v Luki Koper?

Prejeli smo pismo anonimnega bralca, ki je med drugim...

So bili Svobodnjaki in Levica pod vplivom THC, da so tako grobo poteptali demokratičen proces?

Gibanje Svoboda in njeni koalicijski partnerji so se odločili...

Afganistanskega migranta ne bodo izselili, ker se rad javno samozadovoljuje

Afganistanski migrant bo ostal v Veliki Britaniji, kljub temu,...

Putinovi propagandisti so med nami

Ko so pred kratkim izgnali uslužbenca ruskega veleposlaništva v...