Umrl večkratni italijanski premier Silvio Berlusconi

Datum:

Iz Italije prihaja novica o smrti Silvia Berlusconija, trikratnega italijanskega premierja in medijskega mogotca. Tuje agencije poročajo, da je davi umrl v milanski bolnišnici San Raffaele.

V zadnjih mesecih je bil 86-letni vodja vladne stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi večkrat v bolnišnici, saj je po poročanju STA bolehal za kronično levkemijo.

Vir blizu družine po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa navaja, da so se v milanski bolnišnici zbrali njegov brat Paolo in otroci Barbara, Marina in Eleonora. Berlusconi se je v bolnišnici znašel v petek zaradi izvedbe rednih pregledov zaradi levkemije.

Aprila so Berlusconija zdravili zaradi okužbe pljuč, povezane s prej nerazkritim primerom kronične levkemije. Leta 2016 je bil operiran na srcu, nato še na črevesju, bolehal pa je tudi za rakom na prostati. Na račun težav s srcem in covidom-19 je bil pred dvema letoma večkrat hospitaliziran.

Navkljub težavam z zdravjem, številnimi aferami in 30 sodnim procesom, je Berlusconi vztrajal v politiki. Potem ko je postal znan kot lastnik nogometnega kluba AC Milan in medijski mogotec, je leta 1994 z zmago vstopil v svet politike. Milijarder je istega leta zasedel premierski položaj in do leta 2011 vodil kar tri vlade. Med leti 1994–2013 je zasedal mesto poslanca in senatorja v italijanskem parlamentu, prav tako je bil tudi evropski poslanec. Vodil je desnosredinsko stranko Forza Italia, ki je po septembrskih volitvah šla v koalicijo pod vodstvom premierke Giorgie Meloni.

Italijanski obrambni minister Guido Crosetto je v odzivu na novico dejal, da je Berlusconijeva smrt pustila “veliko praznino”, navaja BBC.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Bivši britanski preimer kritičen do BBC, ker Hamasa ne želi označiti za terorsitično skupino

Nekdanji britanski premier David Cameron je med nedavnim nastopom...

Odprto pismo Jankoviću: Vi s svojimi sinovi boste prvi na seznamu za “odstrel”

"In s čim kanite ta krivični sistem nadomestiti? Morda...

Policisti novomeške policijske uprave v 24 urah prijeli več kot 100 ilegalcev

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so...

Policija prepoznala mladca, ki sta se norčevala iz nje na Rudniku

Policija je prepoznala objestneža, ki sta se v začetku...