Pop TV in Kanal A s svojo rezidenco na Karibih

Datum:

Ob razkritju t. i. Panamskih dokumentov smo bili s strani največjih slovenskih medijev priča napadom na športnike – boksarje in košarkarje, ki imajo v tujini – v davčno bolj ugodnih državah – ustanovljena podjetja. Kakšne poglobljene analize o tem, kaj je pri tem nezakonitega, nismo zasledili, pri vsej moralni paniki, ki so jo ustvarili, pa so pozabili na najpomembnejše – na svoje šefe. 

Prav lastnika dveh največjih slovenskih medijskih hiš – Dela in Pop TV – pa sta močno povezana z davčnimi oazami in offshore podjetji. Medijska hiša Pro Plus, ki upravlja s komercialnima programoma Pop TV in Kanal A, je namreč v 100-odstotni lasti podjetja Central European Media Enterprises, ki je registrirano na Karibskem otočju v Curacau.

Gre za bermudsko podjetje, ki ga je leta 1994 ustanovil Ronald Lauder, danes pa ima v lasti največje komercialne medijske hiše kar v šestih srednjeevropskih državah – Bolgariji, Hrvaški, Češki, Romuniji, Slovaški in Sloveniji. Na svoji spletni strani se podjetje hvali z dosežki Pop TV in Kanala A, češ, da gre za dve najbolj gledani komercialni televiziji v Sloveniji.

V davčnih oazah posluje tudi lastnik Dela
Ne samo v televizijskih, tudi v tiskanih medijih slovensko medijsko sceno obvladujejo posamezniki s posli v davčnih oazah. Lastnik hiše Delo Stojan Petrič je namreč znan po tem, da je svoje podjetje FMR izčrpaval v korist podjetij v davčnih oazah. Posloval naj bi namreč prek množice podjetij, ki so registrirana na eksotičnih lokacijah, predvsem na Deviških otokih in v Luksemburgu.

Petrič to sicer vztrajno zanika, a dejstvo je, da njegova poslovna pot še zdaleč ni čista. Že leta 2011 je bila zoper njega na NPU podana ovadba, ki se nanaša na posle s prevzemom deleža Kolektorja in nakupom podjetja Etra 33, osumljen pa naj bi bil tudi utaje davkov.

Izpis iz Ajpesa o lastništvu Pro plusa:

pro plus (v delu) 1

Maruša Gorišek

Sorodno

Zadnji prispevki

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...

Migrantsko nasilje vse pogostejše na ulicah Ljubljane

Aprila novo posilstvo v Ljubljani, gre spet za migrante?...

Bo “prešuštvo” s Pfizerjem ustavilo Von der Leynovo?

V zadnjem času je v javnosti močno odmevala "romanca"...