Zavod Dobra pot beleži spomine starejših o naravni in kulturni dediščini

Datum:

Zavod Dobra pot iz Brkinov že vrsto let osvešča o naravni in kulturni dediščini ter skrbi za njuno ohranjanje. Zato letos že tretjič zapored prireja vseslovensko akcijo beleženja spominov starejših, ki bo izvedena s pomočjo nagrajene aplikacije Zapisi spomina. K sodelovanju želijo pritegniti starejše in mlajše iz vse Slovenije in zbrati čim več pričevanj starejših. 

Starejši so zakladnica izkušenj in spominov, s svojimi zgodbami nam dajejo uvid v prenekatero življenjsko modrost – če jim le prisluhnemo. Žal pa se v današnji družbi mnogi znajdejo v okoliščinah, ko ne morejo izkoristiti svojega potenciala, saj se soočajo z osamljenostjo in odrinjenostjo na rob. Po drugi strani so tu mladi, ki izgubljajo stik z dediščino, s svojo identiteto, preteklostjo. Vrzel med generacijami se poglablja.

Prav te problematike se loteva Zavod Dobra pot, ki je leta 2021 razvil aplikacijo Zapisi spomina – slednja omogoča beleženje in objavljanje spominov starejših o najrazličnejših vidikih življenja v preteklosti. Aplikacija je lani prejela prestižno nagrado Sveta Evrope in Evropske komisije v sklopu pobude Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine in se uvršča v sam vrh inovativnih projektov s področja dediščine na evropski ravni.

Zavod tako želi z inovativnim povezovanjem tradicionalnega (izročila) in sodobnega (digitalno orodje) povezati generacije, okrepiti vezi med njimi ter starejše vključiti na način, ki jim je najbližji – s pripovedovanjem zgodb o njihovem življenju.

Da bi v beleženju spominov znova povezali celotno Slovenijo in spomnili na to, kako pomembni nosilci izročila so starejši, zavod med 18. in 29. marcem 2024 organizira že tretjo vseslovensko akcijo beleženja spominov z naslovom Zapišimo spomine!. V preteklih letih se je v akcijo vključilo več kot 200 posameznikov in okoli 40 ustanov, ki so skupaj zabeležili kar 300 pričevanj.

V pobudi lahko sodeluje vsak, in sicer kot pričevalec, tj. starejša oseba, ki podeli svoje spomine, ali zapisovalec, tj. nekdo, ki zgodbe starejših zabeleži v aplikacijo. K sodelovanju vabijo tudi šole, nevladne organizacije, lokalna društva ter druge ustanove – skratka vse, ki imajo radi dediščino in jim je mar za to, da se zgodbe in spomini ohranijo. Prijave so že odprte.

Do več informacij o pobudi lahko dostopate prek spodnjih povezav, v primeru vprašanj pa se obrnite na [email protected]. Vabljeni, da se vključite in tako prispevate svoj delček k ohranjanju naše skupne dediščine.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Dr. Turk: To so protesti proti redu, proti Ameriki

Ameriške univerze je zajela propalestinsko protestno gibanje. Protestniki v...

Mladim marihuano, onemoglim evtanazijo

V Golobovem zvezku, kjer ima zapisane vse "dosežke" vlade,...

Mati invalidnega sina vrgla v reko s krokodili

V Indiji odmeva primer, ko je mati pograbila sina...

Svet v krizi in presnavljanju

Januarja leta 2022 smo živeli še v razmeroma mirnem...