Zadnja tragedija kaže, da v slovenski policiji vlada splošni kaos

Datum:

Odkar je Robert Golob “depolitiziral” slovensko policijo, se tam dogajajo čudne stvari. Večkrat smo v uredništvu dobili insajderske vire o šikaniranju, mobingu, disfunkcionalnosti policije, ki jo vodi generalni direktor policije Senad Jusić. Nenazadnje je ministrica za notranje zadeve odstopila, potem ko je predsednika vlade obtožila vmešavanja v kadrovanje policije. Zadnja tragedija, ki se je zgodila, nazorno odraža odnose znotraj policije.

Vir, ki je želel ostati anonimen, nam je zaupal podrobnosti dogajanja ob robu tragične smrti 46-letnega policista Matjaža Liparja. Lipar je bil pripadnik specialne enote in si je doma vzel življenje, in sicer tako, da si je z nožem prerezal vrat.

Proti volji žene in pokojnika

Naš vir zatruje, da je njegova žena na vratih odslovila vse iz policije in jim rekla, da jih noče nikoli v življenju več videti, prav tako jih noče videti na pogrebu. Pogreb bo sicer v petek ob 12. uri. Vodstvo policije na čelu s Senadom Jusićem in šef specialne enote bodo poslali predstavnike policije, čeprav proti volji pokojnikove žene – lahko pa sumimo, da tudi proti zadnjim željam pokojnika. Tisti, ki bodo želeli iti na pogreb, bodo šli v civilnih oblačilih, ne v uniformah.

Naš vir zaključuje, da v Specialni enoti policije vlada razsulo. Ni sicer jasno, zakaj si je življenje vzel specialec Lipar, glede na reakcijo žene pokojnega pa je videti, da gre za zamero znotraj policije, saj je ta eksplicitno zavrnila udeležbo policistov na pogrebu.

Ponižana policija

V času trenutne vlade je policija dobila podoben status kot ruska vojska v Putinovem režimu. Bila je ponižana, zmerjana z robokopi in zaplinjevalci. “Depolitizirana” policija pod vodstvom ministra Pokljukarja je ovadila nekatere policiste in policijske šefe, ki naj bi bili prekoračili policijska pooblastila in celo storili kazniva dejanja med protesti 2020 in 2021. Vodstvo policije je torej tiste na prvi liniji, ki so prejemali udarce, pljunke in grožnje, obtožila nestrokovnega in nezakonitega ravnanja ter nesorazmerne uporabe policijske sile.

Celo Boštjan Lindav, nekdanji v. d. generalnega direktorja policije, je v izjavi dejal, da ni hotel policistov nediskriminatorno inkriminirati za dogajanja v času pandemije, tako kot je to želel predsednik vlade (ki je s tem izgovorom želel iz policije “čistiti janšiste”).

Očitno živimo v državi, kjer policijski poklic ni več spoštovan in je popolnoma podrejen dnevni politiki.

Na objavo se je odzvala tudi policija. Njihov odgovor objavljamo v celoti:

“V policiji zavračamo navedbe avtorja in namigovanja o politizaciji policije, nedelovanju institucije ter kršitvah pravic in različnih pritiskih na zaposlene v Policiji, ker so neresnične, avtor pa o njih, klub temu, da gre za hude obtožbe, niti ni poskušal pridobiti našega odziva.
Policija deluje, je pomemben del nacionalnega varnostnega sistema ter je profesionalna, visokostrokovna in avtonomna organizacija, ki vsakomur – tako prebivalcem, kot zaposlenim – pod enakimi pogoji zagotoviti visoko stopnjo varnosti, ob spoštovanju zakonov, človekovega dostojanstva ter človekovih pravic in svoboščin. Torej policija uresničuje svoje temeljno poslanstvo – zagotavlja visoko stopnjo varnosti ljudem. Nenazadnje je Slovenija v Evropi in svetu prepoznana kot ena najbolj varnih držav.

Glede smrti spoštovanega kolega pa zaradi tragičnosti dogodka ter spoštovanja do njega in svojcev, prosimo za obzirnost ter korektnost in obenem zavračamo vsa namigovanja o vzroku smrti. Pravica do pietete posameznika sodi v okvir njegove pravice do duševne integritete. Človekova duševna celovitost in spoštovanje želja tudi njihovih svojcev pa sta del njegove in njihove zasebnosti. Policija pri svojem delovanju v vseh primerih spoštuje tudi to.”

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Pokojnine – stvari so blizu vrelišča

"Ne vem, kako bodo prihodnjo zimo preživeli naši upokojenci....

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

[Video] Iranske oblasti potrdile smrt “teheranskega mesarja”

Iranski mediji so potrdili smrt iranskega predsednika Ebrahima Raisija...

49 – letni motorist umrl na kraju nesreče

Včeraj okoli 13.30 je bila policija obveščena o prometni...