Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Datum:

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega s. p. pri ustavnem sodniku ddr. Klemnu Jakliču, je predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič ustavnega sodnika Jakliča pozvala k odstopu, saj po njenem tega zakon ne dovoljuje, napovedala pa je še, da bo zadevo predala na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Jaklič na to odgovarja, da je opravljal zgolj delo, ki mu ga dovoljuje zakon o ustavnem sodišču.

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič je v oddaji Planet 18 na Planet TV poudaril, da je zakon o ustavnem sodišču jasen in popolnoma izrecen. “Pravi, da ustavni sodnik ne sme opravljati poklica in pridobitne dejavnosti, razen dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca in visokošolskega sodelavca.” 

Opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon
“Ta zadnji odstavek razen je izjemno pomemben. Kajti ta določba je ravno tista, ki je v zakonu o ustavnem sodišču drugačna kot v vseh ostalih zakonih, tudi v zakonu o sodniški službi ni te izjeme, tukaj pa je, dobesedno in izrecno,” je še dodal. Na vprašanje, kaj je počel takrat, ko je imel s. p., pa je povedal, da je opravljal zgolj to, kar je dovoljeno skladno z zakonodajo. “Nič drugega, samo predavanja in nekaj malega raziskovalnega dela.”

Na vprašanje, če je imel soglasje predsednika Ustavnega sodišča RS Mateja Accetta za opravljanje te dejavnosti oziroma, ali soglasje za to sploh potrebuje, je pojasnil, da zakon zahteva soglasje predsednice oziroma predsednika Ustavnega sodišča RS zgolj za dopolnilno delovno razmerje (petinsko in tako naprej) in to jim je bilo tudi izrecno pojasnjeno ob začetku funkcij.

Izrecno pa je bilo tudi po njegovo pojasnjeno ostalo delo, in sicer, da “ni stvar soglasja predsednice, predsednika Ustavnega sodišča RS”. “Nas to ne zanima, so ves čas razlagali predsedniki ustavnega sodišča. Ves čas se je to tudi razlagalo novinarjem, ki so spraševali o teh zadevah že vrsto let. Tako da ustavno sodišče isto razlaga že ves čas,” je poudaril in še enkrat ponovil, da se soglasje “zahteva zgolj za delovno razmerje (… petinsko in tako naprej), ne pa za ostale vrste dela, torej – razen za dejavnosti visokošolskega sodelavca, znanstvenega delavca in visokošolskega učitelja.”

Foto: Posnetek zaslona Planet TV

Na vprašanje, če še kateri aktualni ustavni sodnik poleg službe opravlja tudi akademsko delo, je odgovoril, da misli, da vsi. “Morda eden ne, pri čemer večina mislim, da dela v večjem obsegu kot jaz. Jaz sem nekaj malega odpredaval, tu in tam kakšen semestrski predmet, pa nekaj malega raziskovanja.” Kot je povedal, je ta s. p. pravzaprav nedavno zaprl, ker mu je delal stroške, saj ni kaj dosti predaval.

Drugo delo, ki ni delo v delovnem razmerju, je po njegovih besedah dovoljeno, če je seveda znanstveno, raziskovalno oziroma pedagoško, ampak v obsegu, ki ne moti dela na Ustavnem sodišču RS. “Kar je absolutno moj primer, jaz sem delal manj kot recimo petinsko. To ni vprašanje,” je bil jasen Jaklič.

Na vprašanje, kako gleda na napade medijev v njegovem primeru, je povedal, da v Sloveniji velja svoboda izražanja. “Sem zagovornik svobode izražanja, nimam nič proti temu, moti me morda edino to, da ni še več svobode izražanja. Da naša država ni bolj pluralna. Za to se zavzemam vseskozi in se bom zavzemal še naprej,” je zaključil.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Levica svoje namene skriva kot kača noge

"Levica zato svoje namene skriva kot kača noge. Zavija...

Dr. Rupel: Naš bistveni problem so šole, v katerih prevladujejo “protidejanski” nauki

"Naš bistveni problem so šole, v katerih prevladujejo "protidejanski"...

Prejeli smo: Je Švica v nas prepoznala “drugo Švico”?

Intervju s predsednikom vlade Robertom Golobom v sobotni prilogi...

[Video] Kako so na ZDF skrajne islamiste prekrstili v skrajne desničarje

Nemška državna televizija ZDF je popravila lažno poročanje o...