Afera z balkanskimi posli Mira Cerarja se nadaljuje: Novi dokazi njegovo stranko postavljajo na laž

Datum:

Potem ko so v SMC zanikali navedbe virov Požareporta o financiranju “civilnodružbenega” Zavoda 14, povezanega s posli podjetja Euro-Asfalt iz Bosne in Hercegovine, iz katerega je tik pred parlamentarnimi volitvami nastala Stranka Mira Cerarja, se zgodba razvija naprej. SMC je tako poslal demanti, ki pa se je izkazal za papirno obrambo, ki ne vzdrži teže resnice.

Viri, ki prihajajo iz vrst SMC, vztrajajo pri svojih navedbah, medtem ko je že prvo poročanje dopuščalo možnost, da so bile donacije v vrednosti 30 tisoč evrov urejene tudi kako drugače kot transparentno. Ob tem je vredno izpostaviti, da je verodostojnost uradnih demantijev SMC skromna. “Primer Magne Steyr v Hočah, denimo, lepo dokazuje, kako so tudi najvišji predstavniki SMC in Cerarjeve vlade pripravljeni javno lagati celo o določilih in vsebinah pogodb, ki pa jih javnosti nočejo pokazati.”

V demantiju SMC pričakovano vse zanika in trdi, da ne Miro Cerar, ne Stranka modernega centra, ne Zavod 14 niso nikoli dobili donacije od podjetja Euro-Asfalt. Vendar pa novi dokazi pričajo nasprotno. Objavljeni zgodbi tako vsaj posredno pritrjuje tudi ustanovni član SMC Peter Jamnikar, ki pa trdi, da sam ni bil vpleten v finančne posle Zavoda 14, “saj so to,” kot pravi Jamnikar, ”urejali pokojni Horst Hafner, kasneje namestnik generalnega sekretarja SMC, ki je veljal za zvezo med Mirom Cerarjem in poslovneži, Erik Kopač, nekdanji generalni sekretar SMC, zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost, že razvpiti Aleksandar Kešeljević, programski direktor SMC in svetovalec Mira Cerarja, in Mič Sojer, član ožjega vodstva SMC ter Cerarjev prijatelj in zaupnik.” Jamnikar meni, da curljanje informacij znotraj stranke nakazuje na hude notranje boje, ki se odvijajo znotraj stranke pred samimi parlamentarnimi volitvami.

Direktor inštituta Ifimes Zijad Bećirović je po poročanju Požareporta v demantiju “o njegovi vpletenosti v posle Euro-Asfalta v Sloveniji ter povezavo tega podjetja s financiranjem Mira Cerarja oziroma gradbenimi posli Cerarjeve vlade” lagal. Bečirovićeve trditve postavljajo na laž javno dostopni podatki iz Ajpesa in poročanje ostalih novinarjev na PortalPlusu in Siol.netu. Treba je izpostaviti, da je Bećirović (so)lastnik kar treh podjetij, poleg tega pa še direktor mednarodnega inštituta. Ravno tako so bile povezave med njim in SMC že dolgo dokazane. Bećirović je tudi poskušal zrušiti predsednika Slovenskega državnega holdinga Damjana Beliča, ki naj bi bil vpleten v posle varnostnih agencij v Republiki srbski.

Ali gre za korupcijo?
Poznavalci ocenjujejo, da prodor Euro-Asfalta v največje slovenske državne gradbene posle brez podpore vladajoče politične ekipe ne bi bil mogoč. Direktor Euro-Asfalta Hames Ramić pa je tesno povezan tudi s političnim vrhom v BiH, kjer naj bi po poročanju Primoža Cirmana med svoje osebne prijatelje štel tudi Bakirja Izetbegovića, člana predsedstva BiH.

Dokaz o privilegijih Euro-Asfalta v Sloveniji pa potrjujejo tudi navedbe članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Ti so povedali, da pristojne inšpekcije še vedno niso ukrepale, čeprav so podjetje Euro-Asfalt že večkrat prijavili zaradi kršitev zakonov o transportu in licencah. V Sloveniji je namreč vozilom s tujimi registrskimi tablicami prepovedano na slovenska gradbišča prevažati gradbeni material in delovno silo.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...