Alarmantne napovedi: Okužbe se pospešeno širijo

Datum:

Koordinator podpore cepljenja Jelko Kacin je že v začetku tega meseca opozoril, da vse kaže, da se bo Slovenija obarvala oranžno, zato je zadnji trenutek, da se začne ozaveščati ljudi, naj se pospešeno cepijo, preden bo obseg tega virusa dosegel take številke, da bi morali znova začeti zapirati gospodarstvo in druge dejavnosti. Ob današnjem skokovitem porastu števila okužb bi že na začetku naslednjega tedna lahko dosegli 500 dnevnih okužb – kar pa je precej alarmantna napoved. A žal tudi anticepilci ne popuščajo, še naprej vneto prepričujejo v vse mogoče teorije zarote. Tragično je, da anticepilsko norijo podpirajo tudi nekatera propagandna glasila leve opozicije, ob tem pa se pretvarjajo, da gre za resne medije.

Z vsemi potrebnimi odmerki cepiva je trenutno precepljenega 40 odstotkov slovenskega prebivalstva, z enim odmerkom 45 odstotkov. Potem so tu še prebolevniki ter tisti, ki so se v tujini cepili s kakšnim drugim cepivom in tako niso zavedeni v bazo precepljenih. Ne gre nam torej tako zelo slabo, a vedno bi bilo lahko tudi bolje. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pred dnevi dejal, da ga skrbi, ker imamo v Sloveniji 85 tisoč ljudi, starejših od 70 let, ki se še niso cepili. Tako pričakuje, da bi lahko bilo v bolnišnicah po državi septembra hospitaliziranih okrog 500 bolnikov, kar nikakor ni spodbudna napoved. “Ukrep PCT je ključen, upam, da bo sprejet z razumevanjem,” je še dejal – a vidimo, da se glede tega žal pojavljajo zapleti – če ne drugače, za njih poskrbi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki se zelo trudi onemogočati preverjanje pogoja PCT.

V torek so v Sloveniji opravili 1974 PCR-testov in potrdili 248 okužb s koronavirusom, kar predstavlja okoli 12,6-odstotni delež opravljenih testov. Opravili so tudi 19.126 hitrih antigenskih testov, pozitivne rezultate pa nato potrjujejo še s PCR-testiranjem. Trenutno je v državi po ocenah NIJZ-ja aktivnih 1752 primerov okužbe, to je kar 163 več kot dan prej. Delež pozitivnih testov se je tako v enem dnevu povečal za 0,9 odstotne točke. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb se je dvignilo za 15 in je 139 primerov na dan. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev je 81 na dan. Z enim odmerkom cepiva je bilo sicer doslej cepljenih 943.650, z vsemi potrebnimi odmerki pa 836.178 oseb, kažejo podatki NIJZ-ja.

Protivladni mediji zavirajo cepljenje 
Tudi dr. Bojana Beović je že pred dnevi poudarila, da je za ohranitev odprtih šol zelo pomembno tudi cepljenje šolske mladine, njihovih družin, študentov in zaposlenih v izobraževanju. “V bistvu bodo sami učitelji, zaposleni v šolstvu, učenci in njihove družine vzdrževali šole odprte ali pa zaprte,” je izpostavila. Podobno pa velja tudi za zapiranje javnega življenja. “Z doslednim upoštevanjem pogoja PCT in pospešenim cepljenjem ponovno zapiranje ne bo potrebno,” je dejala. A tudi njene besede niso povsod naletele na plodna tla, na družabnih omrežjih so se na primer nekateri pritoževali, da Beovićeva po nepotrebnem straši. Komunikacija naj namreč ne bi bila dovolj prijazna. Žal tovrstne pomisleke spodbujajo tudi določeni mediji, Mladina je tako pred kratkim izpostavila izjavo dneva: “Žalostno je spet gledati Bojano Beović, kako nas straši,” ki je bila sicer naslov kolumne časnika Dnevnik. Če kaj, je žalostno predvsem to, da mediji še zdaj – po letu in pol prisotnosti virusa in po 4.433 umrlih (v svetovnem merilu 4,31 milijona) bolezni ne jemljejo resno, ampak se, namesto da bi spodbujali k cepljenju, obregajo ob komunikacijo stroke. Pa naj oni skomunicirajo, če menijo, da bi jim šlo veliko bolje! Ampak ne, njihov cilj pač ni precepljenost in borba proti virusu, pač pa zgolj boj proti aktualni vladi in podpora levi opoziciji. Ne glede na vso kolateralno škodo, ki jo ob tem povzročajo in ki žal terja tudi zdravje ali celo življenja ljudi.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...