Ali tudi Kučanov odlikovanec skriva denar v Panami?

Datum:

Med številnimi Slovenci, ki imajo po razkritju Panamapapers podjetja in bančne račune v davčnih oazah, naj bi bila tudi častna konzula v Luksemburgu in Liechtensteinu – Donat P. Marxer in Franc Zlatko Dreu. Slednjega je odlikoval nekdanji predsednik Milan Kučan.

                   

Častni konzul Franc Zlatko Dreu je slovenski podjetnik, ki je leta 1999 iz rok takratnega predsednika države Milana Kučana prejel častni znak svobode Republike Slovenije za dejanja v dobro Sloveniji na mednarodnem področju. Kučan je takrat ob predaji znaka dejal, da Dreu sodi med tiste posameznike, ki so si res zaslužili odlikovanje za dobra dela v korist Slovenije na mednarodnem področju. Dreu se je tudi sicer večkrat znašel kot povezava med offshore podjetji nesojenega tajkuna Pivovarne Laško Boška Šrota.

Dreu je slovenski častni konzul v Luksemburgu že od leta 1992, pri poslih mu pomaga še njegov sin Alexander Dreu, skupaj pa poslujeta v Luksemburgu, na britanskih Deviških otokih in Sejšelih. Sicer pa je Dreu v Luksemburgu v zadnjem desetletju zastopal več podjetij, katerih namen je bil skrivanje lastništva v slovenskih privatizacijskih zgodbah ali izogibanje slovenskim davkom, poroča Požareport.

Manj znani častni konzul Liechtensteina pa je bil imenovan med vlado Boruta Pahorja leta 2011.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...