Ameriška navtična revija Sail: Plovilo leta 2022 je slovenska jadrnica Elan GT6

Datum:

Naziv najboljše enotrupne jadrnice dolžine med 40 in 50 čevlji v letu 2022 si je prislužila Elanova lepotica GT6. Ameriška navtična revija Sail je namreč objavila zmagovalce izbora Best Boats 2022, izbor pa poteka v devetih razredih. Slovenska jadrnica, ki jo je oblikoval F. A. Porsche v sodelovanju z Elanom, si je prislužila naziv plovila leta v razredu najboljše enotrupne jadrnice.

Osnovna ideja pri oblikovanju nove jadrnice Elan GT6, ki jo je oblikoval Studio F. A. Porsche, je bila oblikovati moderno in unikatno jadralsko izkušnjo, ki združuje naravo in tehnologijo med jadranjem po razburkanem morju. Zunanjost jadrnice je minimalistična, a dinamična s težnjo, da jadranje znova poveže z naravo. Rezultat razvoja je nedvomno izstopajoč krmni del jadrnice z elegantno oblikovanimi prostori, ki so navdih dobili pri aerodinamičnih elementih športnih vozilih, poroča enavtika.si.

Elegantno zaobljeni elementi zagotavljajo izjemne odseve svetlobe, modrega neba in morja. Elan GT6 je nova generacija plovil Grand Tourer in zagotavlja izjemno razmerje med hitrostjo in močjo, med udobjem in luksuzom, enostavnim krmarjenjem in natančnim upravljanjem. Trden, stabilen in primeren za zahtevna morja je trup jadrnice kakor tudi jadrovje nove visoko zmogljive jadrnice, ki jo je oblikoval Humphreys Yacht Design.

Foto: enavtika.si

Izdelana je za plovbo z maloštevilno posadko na srednjih razdaljah. Tri generacije sodelovanja pri oblikovanju plovil Humphreys in Elan, evolucija in obsežno CFD modeliranje so kot rezultat zagotovili izjemno jadrnico, ki jo je enostavno upravljati in hkrati omogoča vznemirljivo jadranje ne glede na to, kje jadrate, kakšni so vetrovni pogoji in kakšno je stanje morja.

Foto: enavtika.si

Edinstveno oblikovanje Studia F. A. Porsche daje GT6 elegantno silhueto z značilnimi linijami. Kokpit je oblikovan izjemno ergonomsko. S številnimi podrobnostmi zagotavlja nov, razkošnejši nivo bivanja na krovu, še poroča enavtika.si.

Foto: enavtika.si

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...