V Nemčiji rekordno število politično motiviranih zločinov

Datum:

Statistika nemške zvezne vlade razkriva, da je Zvezni kriminalistični urad v letu 2021 zabeležil največje število prijavljenih politično motiviranih zločinov vse od samega začetka spremljanja te statistike leta 2001.

Po podatkih, ki jih je AfD na podlagi zahtevka pridobil od zvezne vlade, je nemška policija v letu 2021 zabeležila 47.303 politično motiviranih prestopkov, kar je za šest odstotkov več kot leto prej. Gre za rekordno število politično motiviranih zločinov v zadnjih 20 letih.

Za povečanje naj ne bi bila odgovorna niti porast skrajno desnega niti skrajno levega ekstremizma, temveč oblasti po poročanju Breitbarta valijo na učinek, ki ga je imel wuhanski koronavirus na nemško družbo. Za 19 tisoč prestopkov naj bi bili odgovorni “skrajni desničarji”, 17 tisoč zločinov ostaja nekategoriziranih, za devet tisoč pa naj bi bili odgovorni ekstremisti skrajne levice.

Primere islamizma uvrstili pod “skrajno desni ekstremizem”
Težave z načinom kategorizacije politično motiviranih zločinov v Nemčiji niso nič novega, saj se dogaja, da pod “skrajno desne” primere ekstremizma uvrstijo tudi primere, ki nimajo nikakršne povezave s skrajno desnico v Nemčiji, temveč obstaja povezava z islamom. Tako so münchenski policisti leta 2018 prijavili primer, kjer je afganistanski migrant policiste pozdravil s “hitlerjevim pozdravom”, in ga označili kot prestopek skrajne desnice.

Terorist islamske države Abdullah A. na sojenju zaradi napada na par homoseksualcev v Dresdnu. Enega je ubil, drugega huje ranil. (Foto: EPA)

Statistika ravno tako razkriva, da se je število politično motiviranega nasilja znižalo za šest odstotkov v primerjavi z letom poprej. Od takšnih primerov jih policija 1.047 ni kategorizirala kot skrajno desne, skrajno leve ali islamistične. Gre za skoraj dvakratnik števila takšnih nekategoriziranih nasilnih politično motiviranih zločinov v primerjavi z 2020, ko jih je bilo zabeleženih 591.

Za velik porast odgovorni nasprotniki ukrepov
Za kar 98 od 120 zabeleženih primerov politično motiviranega nasilja proti javnim uslužbencem so bili odgovorni posamezniki brez določenih političnih motivacij. V Nemčiji so se zahvaljujoč ukrepom proti pandemiji covida-19 vrstili množični protivladni protesti, protesti proti zapiranju države in protesti, na katerih se je nasprotovalo pogojem PCT ali obveznemu cepljenju.

V Berlinu so izbruhnili spopadi med policijo in skvoterskimi radikalnimi levičarji. (Foto: EPA)

Spomnimo, na lanskoletnih avgustovskih protestih v Berlinu je zaradi spopadov s policijo bilo aretiranih 600 protestnikov, ki so bil del gibanja “Querdenker”, ki nasprotuje ukrepom zapiranja države. Nemška sodišča so proteste omenjenega gibanja kasneje prepovedala z obrazložitvijo, da so lahko vir širjenja okužbe s sars-cov-2.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...