Ameriški in ukrajinski viri prepričani o ruskem atentatu na Makeja in da je Lukašenko naslednji: “Ob krsti gleda v svojo prihodnost”

Datum:

Malo verjetno je, da bi bila smrt beloruskega zunanjega ministra Vladimirja Makeja naravna, ameriški in ukrajinski viri pa trdijo, da njegova smrt nakazuje, da bi lahko bil naslednja žrtev beloruski predsednik Lukašenko.

Beloruski zunanji minister Vladimir Makej je uradno nenadoma umrl v starosti 64 let, so iz vlade sporočili v soboto. Podrobnosti o vzroku smrti sicer niso znane, a so nekateri beloruski mediji poročali o srčnem infarktu. Vendar pa viri iz ZDA in Ukrajine trdijo, da je Makeja umoril Kremelj.

Nenadna smrt beloruskega zunanjega ministra je vir polemik med rusko opozicijo in nekaterimi ukrajinskimi politiki, ki ne verjamejo v pojasnila virov, ki jih navajajo beloruski mediji, ki poročajo, da naj bi doživel srčni zastoj, potem ko je ignoriral resne simptome srčne bolezni.

Po besedah ​​svetovalca ukrajinskega zunanjega ministra Antona Heraščenka je bil Makej “eden redkih, ki ni bil pod ruskim vplivom” in dodal, da bi bila lahko njegova smrt opozorilo za Lukašenka. Sliko, kjer Lukašenko sloni ob krsti, pa je komentiral, da “gleda v svojo prihodnost ob Makejevi krsti”.

Medtem je Robert Lansing iz ZDA iz Inštituta za globalne grožnje in študije demokracij dejal, da je Vladimir Putin insceniral atentat na Makeja, da bi opozoril Lukašenka, če ta ne pošlje vojakov v Ukrajino. Pravi, da ti viri prihajajo iz virov znotraj poveljstva ruske vojske.

Lukašenko polaga cvetje ob Makejevo krsto (Foto: epa)

Ruski politik in aktivist za človekove pravice Lev Shlosberg je dejal, da Makejevo zdravstveno stanje ni bilo zaskrbljujoče, dejal, da je skoraj nemogoče verjeti, da je bila njegova smrt posledica naravnih vzrokov. Shlosberg je Makeja ocenil kot “drugo osebo v Belorusiji po Lukašenku”, ki se je kategorično izogibal vpletanju v Ukrajino.

V zgodbi o smrti Makeja je tudi poljska nit. Po besedah ​​Alekseja Dzikavitska, namestnika direktorja televizije Belsat, je bil beloruski zunanji minister povabljen na prihajajoče zasedanje OVSE v Lodžu, ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa ne.

Lavrov in Makej (Foto: epa)

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...