Uporaba cepiva Johnson&Johnson v ZDA samo še vprašanje časa

Datum:

Neodvisni svetovalni odbor ameriškega urada za hrano in zdravila (FDA) je v petek agenciji priporočil, naj odobri izredno uporabo cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson. Odločitev odbora je bila soglasna in ZDA se tako že danes ali v nedeljo obeta uradna odobritev in kmalu zatem uporaba že tretjega cepiva proti tej bolezni.

Johnson & Johnson je zagotovil, da lahko v primeru odobritve zveznim državam takoj pošlje štiri milijone odmerkov cepiva, do konca marca 20 milijonov, do konca junija pa 100 milijonov. Prednost cepiva Johnson & Johnson je v tem, da je dovolj že en sam odmerek in ne dva, kot to velja za cepivi Pfizerja in Moderne, ki sta že v uporabi. Prednost je tudi v tem, da se cepivo lahko hrani v navadnih hladilnikih in ne pri izjemno nizkih temperaturah.

V ZDA se je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa do sinoči z novim koronavirusom okužilo okrog 28,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je 510.500. V petek so našteli 77.200 okužb in 2400 smrti zaradi covida-19, kar je v obeh primerih nekoliko manj kot v četrtek.

Gre za visoko učinkovito cepivo
Doslej so v ZDA z najmanj enim odmerkom cepiva Pfizerja ali Moderne cepili 47 milijonov ljudi oziroma 14 odstotkov prebivalstva. Dva odmerka Pfizerja in Moderne sta se doslej izkazala kot 95-odstotno učinkovita proti covidu-19. En sam odmerek cepiva podjetja Johnson & Johnson je 88-odstotno učinkovit proti najhujšim oblikam covida-19, ob upoštevanju lažjih primerov pa učinkovitost pade na 66 odstotkov, poroča STA.

Cepivo Johnson&Johnson že uporabljajo v Južnoafriški republiki. (Foto. epa)

Pomembno je tudi, da so teste učinkovitosti tega cepiva izvajali v Latinski Ameriki in Južni Afriki v času, ko sta tam že razsajali novi različici virusa. Cepivi Pfizerja in Moderne sta bili testirani, ko teh različic še niso odkrili. Johnson & Johnson hkrati nadaljuje s testiranji, ki bi prinesli odgovor na vprašanje, ali bi bila dva odmerka cepiva bolj učinkovita kot le eden.

Sara Kovač

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...