Ameriški konservativec Ben Shapiro: “Prebujenost” bo uničila Ameriko

Datum:

“‘Prebujenost’ bo uničila Ameriko,” je med svojim govorom na enem od ameriških kampusov povedal Ben Shapiro, ameriški konservativni politični komentator, ki meni, da ideologija prebujenosti širi laži o Ameriki in celotni Zahodni civilizaciji.

In kaj predstavlja gibanje “woke” oz. “prebujenost”? Zadnja leta je omenjeno gibanje postala gonilna sila vseh, ki želijo “spremeniti svet, ga izboljšati in popraviti krivice, ki so bile do sedaj storjene”. Zdi se skoraj, da pripadniki tega gibanja ideologijo prebujenosti uporabljajo kot orožje za boj proti pripadnikom nasprotno mislečih, oziroma kar boj proti vsemu, kar smo poznali do sedaj. Ben Shapiro, ki je znan pripadnik ameriških konservativcev, je nedavno na enem od ameriških kampusov med svojim govorom, na katerih predstavlja svoje konservativno stališče in komentira kontroverzne teme, prišel tudi do ideologije prebujenosti, o kateri ima jasno mnenje – uničuje Ameriko.

Po Shapiru beseda “wokeness”, ki jo angleški slovar definira kot “stanje zavedanja, zlasti družbenih problemov, kot sta rasizem in neenakost”, uničuje narod s širjenjem “štirih laži”: samo naravo ZDA, neenakost, odgovornost in resnico. Glede na problematiko rasizma, ki je v Ameriki še vedno izredno aktualna, ideologija prebujenosti s svojim promoviranjem “štirih laži” trdi, da je ZDA že v osnovi rasistična in da je prav tako rasistična cela Zahodna civilizacija. Ob tem se Shapiro sklicuje na kritično teorijo rase, po teoriji katere naj bi bila ustava ZDA ustvarjena v času suženjstva in je zato že v osnovi rasistična, kar pomeni, da so glede na to rasistične tudi vse druge institucije, s čimer pa se Shapiro, ki je med drugim tudi velik nacionalist, argumentirano ne strinja. 

Ben Shapiro na enem od svojih govorov, kjer predstavlja svoja konservativna stališča. (Foto: Florida Politics)

Ideologija prebujenosti pa ni aktualna samo v Ameriki, prav tako se je razširila tudi v Evropo, število njenih pripadnikov pa raste. Shapiro izpostavi predvsem problematiko prebujenosti v političnem sistemu, in sicer prebujenost kot lastnost pripisuje levičarjem, ki jim megli razum, ko pride do odločanja o pravih družbeno-političnih problemih, s katerimi se soočajo prebivalci države. Kot primer je navedel enega od levičarskih zborovanj, na katerem so enega od vodij zbora vprašali po rešitvi problema zvišanja minimalne plače delovnim razredom, odgovor pa je peljal na tematiko razlikovanja plačnega sistema moških in žensk.  

Levičarjev ne zanima politika, levičarje zanimaš “ti” osebno
“Levičarji se trudijo izogniti debati o politiki za vsako ceno. Člani levice za to niso zainteresirani, niso zainteresirani za debato o tem, kaj je prav in kaj narobe za državo. Oni želijo razpravljati o ‘tebi’ osebno. In v kolikor se z njimi ne strinjaš, si slab človek,” je zapisal Shapiro v enih izmed njegovih knjig, kjer trdi, da levičarje izpopolnjuje dejstvo, da so moralno superiorni nad vsakim, ki se z njimi ne strinja, in da je biti levičar preprosto bolj udobno. Za to jim ideologija prebujenosti ustreza, saj jim daje temeljno osnovo, da se jim ni potrebno ukvarjati s pravimi težavami, ker so svojo nalogo že izpolnili – oni so “dobri ljudje”. 

Benjamin Shapiro je znan ameriški konservativni politični komentator in medijski voditelj, ki je bil med letoma 2012 in 2016 glavni urednik revije Breitbart News. Trenutno piše kolumne za več političnih revij, prav tako pa vodi oddajo The Ben Shapiro Show, dnevni politični podkast in radijsko oddajo v živo, kjer je obsojanje kontroverznosti iz različnih družbeno-političnih tematik njegova “vrlina”, zato poleg pohval dobiva tudi marsikatere kritike, ki jim pa nikoli ne podleže, saj je znan tudi po tem, da  verbalno in z argumenti “uniči” skoraj vsakega, s katerim debatira.

Tanja Brkić

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...