Anketa: Cerar izgublja tla pod nogami – strm padec SMC in vlade, vodi SDS

Datum:

Stavka policistov, nezadovoljstvo zdravnikov, kulturnikov in državljanov na splošno je poskrbela za hud padec podpore vladajoči stranki SMC. Ta sicer še vedno ohranja drugo mesto, a ji je podpora z novembrskih 11,5 odstotka padla na 7,6 odstotka. Prva ostaja SDS s 13 odstotki. Veliko podpore je izgubila tudi vlada.

                   

Decembrsko javnomnenjsko raziskavo Dela je zaznamoval tudi velik padec vlade. Na drugi strani je precej pridobila SD, ki se je decembra s 7,1-odstotno podporo zavihtela na tretje mesto in prehitela ZL, ki bi jo volilo 5,1 odstotka vprašanih. Nekoliko sta pridobila tudi NSi (3,1 odstotka) in DeSUS (2,6 odstotka). V parlament bi se uvrstila tudi SNS (1,8 odstotka), medtem ko to še vedno ne bi uspelo SLS (1,5 odstotka). Stranke ZaAB pa Delova anketa ne zaznava več. Decembra je tudi veliko več takšnih, ki ne bi volili nobene politične stranke (17,1 odstotka).

Veliko podpore je izgubila tudi vlada. Če je novembra še dobila povprečno oceno 2,62, ta decembra znaša 2,45. Iz ankete je razvidno, da vlado zdaj podpira bistveno manj ljudi, povečalo pa se je število tistih, ki njeno delo ocenjujejo zelo negativno. Ta mesec slabše ocenjujejo tudi delo parlamenta – povprečna ocena je 2,41.

Najbolj priljubljen še vedno predsednik
Decembrski barometer priljubljenosti politikov zaznamuje izrazito znižanje ocene predsedniku vlade Miru Cerarju in posledično strm padec na lestvici s četrtega na deseto mesto. Ocena se je najbolj zvišala evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu, ki je na osmem mestu.

Predsednik republike Borut Pahor je še vedno najbolj priljubljen politik, decembra je svoj položaj na vrhu še okrepil. Druga je evropska komisarka Violeta Bulc, tretja evropska poslanka Tanja Fajon, predsednik DZ Milan Brglez pa je četrti. Sledijo predsednik SD Dejan Židan, poslanka ZL Violeta Tomić in pravosodni minister Goran Klemenčič.

Anketo je med 7. in 10. decembrom na vzorcu 600 anketirancev opravil Delo Stik.

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...