Anketa na RTV: po premočni podpori Janševi koaliciji radikalen obrat!

Datum:

Po tem, ko smo na Nova24TV povzeli in objavili anketo s spletne strani RTV MMC, so se rezultati radikalno spremenili. Po premočni podpori Janševi vladi se je trend obrnil v smer predčasnih volitev. Zanimiva izbira, glede na to, da se te želje ne sliši prav pogosto. So rezultate spreminjali kar v uredništvu?

Včeraj smo na našem portalu poročali o anketi, ki jo je objavil portal MMC in ki je pokazala, da je kar 62 odstotkov anketirancev prepričanih, da bo vlada Janeza Janše v isti sestavi končala mandat, da bi koalicija KUL zbrala 46 glasov in oblikovala novo vlado, pa je menilo bore malo ljudi, anketa je kazala, da zgolj 14 odstotkov. V času objave našega članka, nekje okoli kosila, je v anketi sodelovalo 1594 oseb.

Na večer, ko je bila na portalu RTV Slovenije objavljena anketa, ki je spraševala po tem, kaj si ljudje želijo, da bi se zgodilo v slovenskem političnem prostoru, so se na Twitterju pojavila vprašanja, zakaj je anketa kar naenkrat izginila z omenjenega portala. No, kasneje se je anketa sicer vrnila, vendar pa so bili rezultati nekoliko prirejeni. Ob pol sedmih zvečer je bilo število glasov 2362, največ glasov je prejel odgovor “Janševa vlada bo v isti sestavi končala mandat”.

Rezultati ankete, tik pred objavo našega članka.

Zatem naj bi anketa s portala MMC čudežno izginila, nazaj se je vrnila nekoliko kasneje. Ob 19:15 je popravljena anketa prikazala 3192 glasov, vodstvo pa je prevzel odgovor “odšli bomo na predčasne volitve”. V eni uri, ko ankete ni bilo najti na portalu, so očitno dodali 975 glasov, ki so popolnoma spremenili rezultat ankete – začuda tako, kot RTV-ju precej bolj ustreza. Če anketo pogledamo danes, je bilo oddanih že 6775 glasov, še vedno pa vodi pa odgovor, da si ljudje želijo predčasnih volitev, takih naj bi bilo kar 72 odstotkov odgovorov, da bi Janševa vlada končala mandat pa si želi le še 21 odstotkov bralcev. Enemu odstotku je vseeno kaj se bo zgodilo, da bi KUL oblikoval vlado, pa si želi 6 odstotkov anketirancev. Po vseh mahinacijah, do katerih je pri tej anketi očitno prišlo, je sicer nemogoče še verjeti  objavljenim rezultatom.

Če še vedno ne gre po planih, popraviš z macolo
Potek glasovanja je spremljal tudi uporabnik Twitterja B. Križnar, ki je za nazornejši prikaz oblikoval graf. Križar je komentiral, da je sedaj jasna metodologija izvajanja raziskav javnega mnenja v Sloveniji. Če ne gre po planih, se pač popravi. Tudi z macolo, če je treba. Iz grafa je jasno razvidno, da so na MMC-ju prav zares uporabili macolo, zvečer sta se krivulji drastično obrnili in prikrojili javno mnenje Slovencev.

Image
Trend glasovanja je strmo porasel v prid predčasnih volitev in strmo padel pri podpori vladi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...