Anonimka zaposlenih na STA: Direktor Veselinovič sebi in svojim izbrancem izplačeval visoke nagrade, sicer pa vlada avtoritarno!

Datum:

Anonimka, ki je prišla s Slovenske tiskovne agencije (STA) razkriva, da direktor Bojan Veselinovič vlada avtoritarno, sebi in svojim izbrancem izplačuje bogate nagrade za “delovno uspešnost”, večina zaposlenih pa se ga boji, ker je “preračunljiv, zahrbten in maščevalen“. “Vseeno pa ima dobro zaledje, saj več kot polovica zaposlenih na STA odkrito sovraži aktualno vlado,” je še zapisano, zato pri sugeriranju urednikom, kako pisati o določenih temah, verjetno nima večjih težav.

                   

Glede na to, da se saga med STA-jem in Ukomom vleče praktično že skoraj pol leta, se marsikdo sprašuje, kakšen je razlog, da direktor STA Bojan Veselinovič ne želi predati dokumentacije Ukomu. Na dan pa zdaj prihajajo informacije, ki bi morda lahko vsaj delno odgovorile na to vprašanje. Bojan Požar je na Twitterju objavil anonimko, ki naj bi prišla od zaposlenega na STA. V tej anonimki je navedenih nekaj trditev, ki kažejo direktorja Veselinoviča v določeni luči, ki pa ni nujno taka, kot bi se za direktorja nacionalne tiskovne agencije spodobilo. Tovrstna agencija bi namreč morala biti še toliko bolj nevtralna, njena naloga je še toliko bolj poročanje in ne interpretiranje – slednje tako ali tako potem storijo “nespristranski” mediji. Skratka, nič ne kaže, da bi bil Veselinovič  neopredeljen, kar načeloma niti ne bi bilo nič spornega, če ne bi svoje opredeljenosti prenašal na delo svojih novinarjev.

V anonimki je navedeno, da ima Bojan Veselinovič z Dnevnikom sklenjeno kompenzacijsko pogodbo, in sicer že od nastopa svoje funkcije. To naj bi bila usluga predsedniku uprave Dnevnik, d.d. Bojanu Petanu, ki je Veslinoviču dal službo, ko je ta zaradi goljufanja s potnimi stroški moral zapustiti RTV. Zato Dnevnik že vsa leta nič ne plačuje, čeprav naj bi po ceniku za storitve STA plačeval nekje med tri in štiri tisoč evrov mesečno. Direktor STA naj bi tudi preko svojih izbrancev nadzoroval sindikat podjetja. Svojim izbrancem (sebi pa tudi) izplačuje visoke nagrade za “delovno uspešnost”. Veselinovič po navedbah v anonimki deluje avtoritarno. “Je preračunljiv, zahrbten in maščevalen,” je zapisal avtor anonimke in dodal, da se ga večina zaposlenih boji. Vseeno pa naj bi imel dobro zaledje, saj več kot polovica zaposlenih na STA odkrito sovraži aktualno vlado. Tudi odgovorna urednica Barbara Štrukelj je popolnoma na njegovi strani, v agenciji je priljubljena, ker zna ravnati z ljudmi. Pred poročanjem o pomembnih dogodkih, tu gre seveda predvsem za blatenje aktualne vlade, urednikom v svoji pisarni daje nasvete, kako morajo v svojih uredništvih o teh temah pisati. Prek prodaje oglasnega prostora na spletni strani naj bi Veselinovič izsiljeval nekatera večja podjetja. Dokaz za to naj bi bil, da nobeno od podjetij ne prejme niti ne zahteva podatkov o dosegu spletnih oglasov, za katere plačujejo. Določena podjetja pa naj bi imela naročen dostop, a do vsebin nikoli ne dostopajo – čeprav za to plačujejo – dokaz naj bi bil strežniški dnevnik (Snaga, Ljubljanska parkirišča..).

Veselinovič je “naš”, je dejal Kučanov svetovalec
Požar je v svojem članku na Požareportu navedel tudi zgodbo, kako naj bi leta 2007, sredi volilnega štaba Danila Türka, takratni svetovalec Türka in svetovalec uprave Petrola Franci Perčič pristopil do Sebastjana Jeretiča in mu dejal, da lahko – če se kaj rabi – pokliče Veselinoviča, ki bo vse uredil, pomagal in naredil. “On je naš,” naj bi mu namignil. Jeretič je bil v tistem času namreč svetovalec Boruta Pahorja in stranke SD. Jeretič je pred kratkim  televizijski oddaji sicer tudi razkril, kako so novinarji leta 2008, ko je kazalo, da bo Janez Janša po parlamentarnih volitvah ostal na oblasti, telefonarili članom volilnega štaba SD in  spraševali, kaj še lahko storijo, da bi Janši preprečili zmago na volitvah.

To, kar zdaj počne direktor STA,  je izključno politični spopad, ki si ga lahko privošči, saj ima dovolj politične podpore, podporo vodilnih medijev in večino znotraj Nadzornega sveta, kjer je razmerje 3:2 – proti vladi RS, je zapisal Požar in pojasnil, da gre za nadzorni svet, ki ga je večinsko zaklenila vlada Marjana Šarca. “Nadzornikov STA pa praktično ni mogoče predčasno razrešiti. Tak je zakon, toda dobesedno noro, kako je to sestavljeno,” je še zapisal. Drugod so vse večje, znane svetovne tiskovne agencije v zasebni lasti. Zato bi bilo morda tudi pri nas primerno, da se izvede javni razpis za dodelitev koncesije.

Veselinovič anonimke ni želel komentirati
Direktorju STA Bojanu Veselinoviču smo poslali novinarska vprašanja, želeli smo pridobiti komentar na očitke, zapisane v anonimki in še nekaj odgovorov na vprašanja, povezana z blokiranjem dostopa do vsebin vladni administraciji. Glede besedila v anonimki, je Veselinovič v odzivu zatrdil, da vsebuje vrsto neresnic in namigovanj, ki ne držijo in nimajo podlage v dejstvih. “Glede na to, da gre za anonimko, jih ne nameravam komentirati,” je zapisal. Glede prekinitve dostopa pa je direktor STA med drugim povedal, da ni res, da bi sklenitev pogodbe ne bila v njihovem interesu. Zapisal je, da so Ukom in tudi GSV večkrat, že konec minulega leta, nazadnje 21. decembra 2020, prosili, naj posredujejo podatke o obsegu storitev v letu 2021 za pripravo tržne pogodbe, a odziva vse do prej omenjenega dopisa 4. januarja 2021 ni bilo. Pri tem je Veselinovič poudaril, da je bila t. i. tržna pogodba vedno podpisana pred začetkom vsakega novega leta. “Navedba glede popustov ne drži, sploh pa je oblika sodelovanja v minulem letu neprimerljiva s ponudbo, ki smo jo Ukomu poslali za to leto. Vseskozi poudarjamo, da je naše poslovanje transparentno in da je vsa dokumentacija vladi kot našemu edinemu družbeniku in drugim pristojnim organom vedno na voljo,” je med drugim zapisal.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...