Apple obupal nad razvojem električnega avtomobila

Datum:

Ameriški gigant Apple ukinja razvoj električnega avtomobila. Projekt Titan je nasedel po desetletju razvoja in v trenutku, ko optimizem za razvoj električnih vozil usiha. 

Številne druge družbe na trgu električnih avtomobilov zmanjšujejo investicije, nekatere pa spreminjajo smer razvoja od povsem električnih avtomobilov v hibridna vozila.

Glede na poročanje mednarodnih medijev Apple povsem opušča svoje ambicije na tem trgu, saj se bo preusmeril v razvoj tehnologij na področju umetne inteligence (AI). Apple do te točke ni bil poznan kot vodja razvoja na področju AI tehnologij za razliko od denimo Googla, Microsofta in drugih, poroča Reuters.

“Če je res, se bo Apple bolj osredotočil na GenAI, bi to moralo vlagateljem dati več optimizma pri prizadevanju podjetja, da konkurira na področju umetne inteligence,” je dejal Ben Bajarin, izvršni direktor svetovalnega podjetja Creative Strategies.

Apple je sicer še leta 2020 napovedoval, da bodo lastno električno vozilo poslali na trg letos ali leta 2025. Pri razvoju so naleteli na več ovir, najprej leta 2019 na spremembo programske opreme, nato na pandemijo covida-19, ki je ohromila avtomobilsko industrijo.

Možni razlogi za izhod iz trga
Forbes navaja možne razloge za Applovo odločitev. Ta se je skozi leta definirala kot proizvajalka vrhunskih izdelkov, česar pa na področju električnih vozil ne bi mogla doseči zaradi prevelikega zaostanka pred Teslo in drugimi družbami.

Fotografija je simbolična.(Foto: Pixabay)

Razlog, o katerem pa mednarodni mediji še ne poročajo, je, da se trg električnih vozil ne razvija po pričakovanjih. Zanimanje potrošnikov za povsem električna vozila je manjše, kot bi si številni želeli priznati. Zaradi sive gospodarske slike je Mercedes že najavil, da bo izdeloval vozila z notranjim izgorevanjem tudi po letu 2030. Še natančneje, konca proizvodnje tovrstnih motorjev sploh ne načrtujejo več.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki iz nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...