Politični turizem Aste Vrečko na naš račun

Datum:

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je na naš račun udeležila Unescove konference o izobraževanju v kulturi in umetnosti. Med drugim je bila konferenca namenjena dvigu kulturne vzgoje in razvoju, a kaj je lahko prispevala tam ministrica, ki podpira vulgarnost in razvrat pod pretvezo umetnosti. Morda prispevala ni nič, a zapravila je zagotovo.

Če po čem, si bomo predstavnike aktualne oblasti zagotovo zapomnili po razsipavanju državnega denarja, za katerega pravijo, da ga ni oziroma ga nikoli ni dovolj. A dovolj ga je za potovanja po svetu, kot si ga je privoščila nazadnje ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki se je v eno izmed metropol Združenih arabskih emiratov odpravila s svojim socialističnimi prijatelji.

Unesco je od 13. do 15. februarja 2024 v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih, v Abu Dhabi National Exhibition Centru (ADNEC), organiziral Svetovno konferenco o izobraževanju v kulturi in umetnosti. Z ministrstva za kulturo so nam odgovorili na zastavljena vprašanja, ki smo jih nanje naslovili v zvezi z njenim politturizmom v kapitalistični Abu Dabi. Kot pričakovano, so nam postregli z “besedno solato”, s katero so poskušali upravičiti njeno prisotnost na konferenci.

Za dvig “kulturno-umetnostne vzgoje”
Dejali so, da si tam “predstavniki držav z vsega sveta izmenjujejo izkušnje o kulturno-umetnostni vzgoji, ki je izjemnega pomena za krepitev kulturne zavesti in kulturo kot javno dobro ter je del vseživljenjskega učenja od najbolj zgodnjih let do starosti. Kulturno-umetnostna vzgoja širi razumevanje sveta in je pomembna tako za razvoj posameznika kot demokratično vključujoče družbe, prispeva k razvoju številnih kompetenc in znanj posameznika, trajnostnem razvoju in zmanjševanju družbenih razlik”. Bistvo konference in napisanega je “razvoj in dvig kulturno-umetnostne vzgoje”. A kaj lahko Asta Vrečko prispeva k dvigu kulturno-umetnostne vzgoje, ko pa sama zagovarja in podpira vulgarizem in razvrat, ki ga slovenska levica opredeljuje kot umetnost?

“Umetniška” razstava v galeriji Fotopub in ministrica Asta Vrečko (Vir: zajem zaslona, splet, STA)

Kar je ironično je dejstvo, da je ministrica po besedah ministrstva s svojim prispevkom sodelovala tudi pri pri tematskem sklopu z naslovom Znanje in spretnosti za oblikovanje pravične in trajnostne prihodnosti, čeprav je pravičnost zanjo in predstavnike Levice le beseda na papirju. Kako je namreč  lahko lahko “pravično” to, da nam vlada že od prihoda na oblast govori, kako v državi denarja ni, potem pa stalno poslušamo o polit turizmu, ki se ga grejo vladni predstavniki. Ni ga dovolj za dostojne pokojnine, ni ga dovolj niti, da bi obdržali Janševo dohodninsko reformo, zaradi katere bi imeli vsi višje plače. Še socialne pravice so začeli ukinjati ali zmanjševati, čeprav naj bi bil to eden od osrednjih političnih programov Levice. Očitno pa je denarja dovolj, ko gre za prave ljudi. Nobena težava ni plačevati prijateljev padle ministrice Sanje Ajanovič Hovnik, preplačati za stavbo na Litijski ali brez razloga kupiti 13.000 prenosnikov.

V delegaciji ministrice za kulturo je vodja Sektorja za raziskave, razvoj in medpodročno povezovanje Tadej Meserko, svetovalec za odnose z javnostmi Dejan Štamfelj, tudi nekdanji novinar RTV in predstavnica ministrstva za vzgojo in izobraževanje Nada Marija Požar Matijašič.

Foto: FB, BOBO, FF

“Za vse štiri člane delegacije so povratne letalske vozovnice Ljubljana-Dubaj stale 2.527,04 evra. Posamična povratna letalska vozovnica je torej stala 631,76 evra”, so zapisali. Dejstvo je, da vsak, ki je kdaj rezerviral letalsko karto, ve, da se cene lahko razlikujejo, a da je zagotovo skoraj vedno ceneje, če se karta rezervira vnaprej. Glede na to, da je bil datum konferenca predviden, bi se lahko rezervirala prej, pa bi bila karta cenejša. Kolikor je moč videti na spodnji fotografiji, so letalske karte na voljo tudi precej cenejše karte.

Foto: zajem zaslona

Stroški štirih nočitev za vse štiri člane delegacije znašajo 1.874,54 evra, torej 468,64 evra na osebo za štiri nočitve. Spodnje cene dokazujejo, da je mogoče priti skozi ceneje, pa četudi bi gledali na boljše hotele in nastanitve. Kapitalistični Abu Dhabi v večini nima težav z “neprimernimi” nastanitvami. A socialistična Levica išče luksuz.

Foto: zajem zaslona

Že v preteklosti smo poročali, da ministrica Vrečko rada prestižno potuje. V Berlinu je prenočevala v prestižnem hotelu Hilton (celotno potovanje je davkoplačevalce stalo 7.300 evrov). Unescova konferenca v Abu Dabiju pa ni prva takšna. Že pred tem je ministrica potovala na Unescovo konferenco v Mehiki, kar je davkoplačevalce stalo več kot 10 tisoč evrov. Ministrica tudi sicer nenavadno veliko potuje – obiskala je že kup evropskih prestolnic (v Berlinu je bivala celo z družino) in živela v prestižnih hotelih.

Ni novost, da si slovenski neosocialisti socializem predstavljajo zelo podobno kot njihovi jugoslovanski predniki. Revščina za navadne smrtnike, prestižna potovanja po svetu in mercedesi zanje. Spomnite se na prestižna potovanja, ko vam bodo iz njene stranke naslednjič povedali, da nimajo denarja za socialno državo, dvig pokojnin in razbremenitev plač.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...