Avstralija po 23 mesecih odpira meje za cepljene turiste

Datum:

Avstralske oblasti so napovedale, da po 23 mesecih odpirajo državo za turiste, ki so dvakrat cepljeni in imajo urejene vizume. Avstralija je bila za tujce zaprta vse od marca 2020, ko se je po svetu razširila epidemija covida-19.  Avstralski premier Scott Morrison je tako napovedal konec ene najdaljših in najstrožjih prepovedi potovanj na svetu v času pandemije covida-19.

Omejitve zaradi covida-19 so vplivale na vse tiste, ki so želeli potovati v Avstralijo vse od začetka leta 2020, saj tujci niso mogli vstopiti v državo. Šlo je za eno najdaljših in najstrožjih prepovedih potovanja na svetu v času epidemije. Kot kaže, pa se bodo meje države po 23 mesecih le odprle in bo Avstralija končno spet sprejemala mednarodne obiskovalce.

Avstralski premier Scott Morrison je po zasedanju kabineta za nacionalno varnost pojasnil odločitev vlade, da bo Avstralija 21. februarja letos ponovno odprla njihove meje za vse preostale imetnike vizumov, poroča ABC News.”Pogoj je, da morate biti dvakrat cepljeni, da pridete v Avstralijo. To je pravilo. Od vseh se pričakuje, da ga bodo spoštovali,” je še dejal Morrison. Tisti, ki vstopajo v Avstralijo tako poleg vizuma potrebujejo tudi potrdilo o cepljenju z dvema odmerkoma, o potrdilu s tretjim odmerkom po besedah premierja ne razmišljajo.

Avstralski premier Scott Morrison (Foto: STA)

Ministrica za notranje zadeve Karen Andrews je pojasnila, da bodo tisti, ki niso cepljeni, potrebovali potrdilo o zdravstveni izjemi. “Da bo jasno, absolutno pozdravljamo nazaj popolnoma cepljene imetnike vizumov. Za tiste, ki niso cepljeni, bodo morali predložiti dokazilo, da obstaja zdravstveni razlog, da ne morejo biti cepljeni,” je dejala. Necepljeni potniki pa bodo morali v hotelsko karanteno, če bodo imeli dovoljenje za vstop v državo.

Foto: epa

Avstralske zvezne države in ozemlja bodo ohranila različna pravila, ki jih imajo glede karantene in omejitev števila prihodov iz tujine. Ministrica za notranje zadeve je dejala, da bodo mednarodni potniki “ob prihodu podvrženi ustreznim zahtevam glede karantene države in ozemlja”. Kar zadeva omejitve prihoda, je premier dejal: “Dogovori o omejitvah prihodov, ki temeljijo na državi, in karantenski ureditvi na državni ravni se bodo nadaljevali in vlade držav bodo to spreminjale, kot se jim zdi primerno, kar je vedno veljalo.”

Foto: epa

Od začetka epidemije je bilo Avstralcem večinoma prepovedano zapustiti državo, le peščici tujcev pa so dovolili vstop. Postopno ponovno odpiranje države se je začelo pred meseci, ko so postopno sprejemali tuje študente, imetnike delovnih vizumov in popotnike. Trenutno lahko v Avstralijo potujejo samo avstralski državljani, stalni prebivalci, njihovi družinski člani in nekateri imetniki vizumov, ki so cepljeni. Obiskovalci iz Nove Zelandije, Singapurja, Južne Koreje in Japonske so že nekaj mesecev izvzeti iz omejitev.

Zaprtje države je povzročilo škodo tudi v gospodarstvu
Kot pravijo na STA, je zaprtje države povzročilo, da so mnogi Avstralci ostali ujeti v tujini, ločilo je družine ter negativno vplivalo na milijarde dolarjev vredno turistično industrijo. Sprožilo je tudi pogosto ostre razprave o statusu Avstralije kot sodobne, odprte in navzven usmerjene države. Po podatkih avstralske zbornice za trgovino in industrijo je vsak mesec zaprtja meje podjetja stalo okoli 2,27 milijarde evrov.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...