Ob kulturnem prazniku: Slavnostne podelitve Prešernovih nagrad se bo udeležil tudi premier Janez Janša

Datum:

Danes bo potekala slavnostna podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada ter proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, ki se je bo udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša. Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Srečanje bo potekalo v Mali galeriji Cankarjevega doma, kjer bosta zbrane pozdravila minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in predsednik UO Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič.

Prešernova nagrada se podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prešernovo nagrado za življenjsko delo v letu 2022 prejmeta klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman.

Nagrado Prešernovega sklada leta 2022 pa bodo prejeli pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih, posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, za pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in avtorsko pravljico Zajčkova hišica, dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več premiernih vlog v zadnjih treh letih, skladatelj Damijan Močnik za ustvarjalni opus vokalne ter vokalno-instrumentalne glasbe v zadnjih treh letih, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse.

V duhu Krsta pri Savici Letošnja državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku se izrisuje z naslovom “Up sreče v prsih hrani”, Prešernovim verzom iz Krsta pri Savici, ki je osrednja točka kulturnega programa prireditve. Skozi filmsko, plesno in igralsko interpretacijo se ustvarjalci sprašujejo o času preizkušnje, ki v vseh obdobjih zavezuje človeka k razumevanju predvsem njega samega, njegove borbe in rasti. Osrednja lika Črtomirja in Bogomilo igrata mlada igralca Mak Tepšić in Lea Cok. Priredba in režija je delo Katje Pegan, predstava pa je nastajala v času lanskoletnega zaprtja zaradi epidemije koronavirusa in je produkcija Gledališča Koper. Televizijski prenos bo režiral Goran Stojisavljević, Zdravljico pa tokrat interpretira igralski par Patrizia Jurinčič Finžgar in Vladimir Jurc. Skozi filmski zapis avtorjev Deana Grgurice in Mateja Sukiča bodo predstavljeni in počaščeni prejemniki nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2022.

Slovesnost s podelitvijo nagrad bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu ob 20. uri na Prvem programu TV Slovenija in Prvem programu RA Slovenija.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...