Baltski voditelji držav in Trump obeležili 100 let neodvisnosti in spomnili na “brutalno sovjetsko okupacijo”

Datum:

Ameriški in baltski vrh sta obeležila 100 let neodvisnosti za vsako od treh baltskih držav. Donald Trump je na konferenci spomnil na čas, ko so baltske države preživele “brutalno sovjetsko okupacijo”, in na dolgoročno ameriško podporo njihovi suverenosti. Ponovno je spomnil na deklaracijo iz Wellesa leta 1940, ko je Amerika nasprotovala okupaciji baltskih držav s strani sovražne Sovjetske zveze, in ameriško-baltsko listino iz leta 1998.

                   

Vse tri države prispevajo dva odstotka BDP za obrambo
“Vse tri baltske republike so predane članice zveze Nato,”
je dejal predsednik Trump in se zahvalil vsaki državi posebej, ker izpolnjujejo svoje “popolne obveznosti”, da bi prispevale dva odstotka BDP-ja za nacionalno obrambo. Dodal je, da so baltske države tudi vključene v boju za proti ISIS-u. Glede gospodarstva je Trump navdušen nad razvojem in rastjo “novih priložnosti za sodelovanje” med narodi, zlasti v znanosti, medicini in tehnologiji. Pozdravil je tudi “povečano bilateralno trgovino z vsemi tremi narodi, ki temelji na načelu pravičnosti in vzajemnosti”, poroča Breitbart. Energetska varnost je bila zadnja točka sodelovanja, ki jo je Trump izpostavil, in dejal, da sodelovanje prispeva k raznolikosti energetske zaloge in poti po celotni baltski regiji. Zakaj je to tako, je Trump razložil, da zaradi “povečanja ameriškega izvoza utekočinjenega zemeljskega plina v regijo”.

Donald Trump je navdušen nad sodelovanjem z baltskimi državami. (Foto: epa)

Vsi predstavniki baltskih držav so poudarili svojo tesno povezanost z ZDA
Litovska predsednica Dalia Grybauskaite je pozneje dejala, da bo obravnavala dva dogovora z ameriškimi podjetji za zemeljski plin, medtem ko je v ZDA. Dodala je, da to njeni državi daje “moč in možnost, da sprejema svoje odločitve” in ” neodvisnost pri odločanju”. Predsednica je govorila tudi o pomembnosti miru v državi in o finančnem prispevku za nacionalno obrambo. Poudarila je potrebo po “vodstvu, ki zavoljo odločnosti zna biti celo nepredvidljivo, da bi lahko izvršilo dovolj pritiska na Rusijo”, in po njenem mnenju je predsednik Trump takšne vrste voditelj. “Takšno vodstvo vidim v predsedniku Trumpu.”

Latvijski predsednik Raimonds Vejonis je izrazil zahvalo Združenim državam zaradi “zavzetosti” in vojaške pomoči. Dodal je, da sodelujejo v boju proti “sodobnim varnostnim grožnjam”, kot so terorizem, kibernetika in drugo. Vejonis je še posebej ponosen na nova delovna mesta, ustvarjena z gospodarskim sodelovanjem z Združenimi državami.

Tudi predsednica Estonije Kersti Kaljulaid se je zahvalila predsedniku Trumpu in njegovi upravi za “politično vodstvo v baltskih državah “. Govorila je o tem, da ko so bili pod okupacijo Sovjetske zveze, so Združene države v tem času priznavale neodvisnost Estonije, medtem ko je druge demokratične države niso.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...