Belgijska vlada za mesec dni zapira vse lokale in restavracije v državi ter uvaja policijsko uro!

Datum:

V Belgiji so z 19. oktobrom 2020 uvedli dodatne ukrepe za zajezitev epidemije covid-19. Po zadnjih podatkih so v državi od začetka pandemije zabeležili več kot 222 tisoč okužb, 10.413 ljudi je umrlo. Samo v zadnjem tednu so v Belgiji zabeležili 56.184 okužb z wuhanskim koronavirusom. Zato s ponedeljkom zapirajo vse bare in restavracije, ravno tako pa uvajajo policijsko uro.

                   

Že v nedeljo, 18. oktobra 2020 sta belgijski premier Alexander De Croo minister za zdravje Frank Vandenbroucke opozorila, da je stanje v bolnišnicah zaskrbljujoče. Število okužb se je po poročanju CNA v zadnjem mesecu podvojilo.

“Situacija je slaba in celo slabša kot 18. marca, ko smo se odločili za tako rekoč popolno karanteno,” je po poročanju STA povedal belgijski premier, ki je vodenje vlade prevzel z začetkom oktobra. Na zdravljenju na intenzivni negi se v Belgiji zaradi covid-19 trenutno nahaja 412 ljudi.

Stanje bo še slabše
De Croo ob tem ni skrival, da pričakuje, da se bo stanje v državi še poslabšalo. Pesimističen je bil tudi minister za zdravje Frank Vandenbroucke, ki je razkril, da je zdravstveno osebje hudo obremenjeno, saj se je sprejem pacientov v bolnišnicah podvojil. Zaradi tega bodo primorani vse več posegov nepovezanih s covid-19 prestavljati.

Stanje epidemije covid-19 19 oktobra 2020 v Belgiji (vir: Google)

Zaradi vse slabšega stanja epidemije covid-19 v državi so belgijske oblasti zaprle vse lokale in restavracije, ravno tako pa bo med polnočjo in 5. uro zjutraj nastopila policijska ura. Ta je za razliko od Francije, kjer se policijska ura začne ob 21.00 veliko poznejša. “Življenja nismo želeli narediti nemogočega,” je pojasnil Vandenbroucke.

Polovični ukrepi, katastrofalni rezultati
Čeprav so šole na papirju odprte, so počitnice v francoskem delu države raztegnili od večera Vseh Svetih 31. oktobra vse do vikenda po 11. novembru, ko praznujejo končanje 1. svetovne vojne. Univerze, ki so ravno tako odprte, lahko sprejmejo samo eno petino svoji študentov.

Belgijske oblasti upajo, da bodo ti polovični ukrepi tokrat uspeli tam, kjer ni uspelo z delnim zaprtjem Bruslja. Po mnenju ministra za zdravje se namreč ne sme pozabiti, da sta velik problem za človeka tudi izolacija in depresija. Novo zaprtje restavracij in lokalov bo v veljavi mesec dni.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...