Bi moral Koprivc odstopiti kot občinski svetnik zaradi nezdružljivosti funkcij?

Datum:

Ko je bilo v preteklem mandatu potrebno spregovoriti o domnevnih kršitvah Ustave RS, je bil poslanec SD Marko Koprivc v sami avantgardi kritike. Po lanskoletnih volitvah se je zavihtel na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. Nato so minile še občinske volitve, na katerih je postal ljubljanski občinski svetnik. Svetnik in državni sekretar se kot magister politoloških znanosti prav gotovo zaveda načela delitve oblasti, pa tudi sistemskih pojasnil KPK, ki trdi naslednje – funkcije državnega sekretarja in občinskega svetnika niso združljive. 

                   

Pojasnilo KPK se glasi tako: Minister in državni sekretar ne smeta biti občinski svetnik ali podžupan, saj predstavljata organ, ki opravlja nadzor nad zakonitostjo, oziroma nad primernostjo in strokovnostjo dela organov občine. Identično določilo podaja tretji odstavek 37. b člena Zakona o lokalni samoupravi.

Državni sekretar Koprivc sicer ni edini, ki se je po lokalnih volitvah znašel v tem položaju, ki ga v širšem smislu določa tudi Ustava RS. Kot vemo, o nezdružljivosti funkcij govori tudi drugi odstavek 3. člena Ustave RS, kjer piše: “V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.” Koprivc je kot državni sekretar del izvršilne oblasti, kot občinski svetnik pa del zakonodajalne oblasti. Tudi če njegovo zasedanje obeh funkcij hkrati ne krši določil ustave, pa je gotovo v nasprotju z njenim duhom.

Kot že rečeno pa se ni edini znašel v tem položaju. Matej Skočir je ob prevzemu funkcije državnega sekretarja na Ministrstvu za okolje in prostor, danes Ministrstvu za naravne vire in prostor, sam naslovil KPK z željo, da ta presodi, ali je njegova funkcija svetnika (Košir je bil podžupan in svetnik v Tolminu) združljiva s funkcijo državnega sekretarja. Odgovorili so mu, da ni, zato je kot svetnik in podžupan odstopil.

Državna sekretarka Vesna Humar se je odločila drugače. Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu je hkrati še vedno občinska svetnica v Občini Nova Gorica. Ko so v Gibanju Svoboda v zvezi  s tem za RTV odgovarjali na novinarske poizvedbe, so podali svojo sodbo, da zakonska določila za njih ne veljajo. Prepričani so namreč, da bi bili funkciji nezdružljivi, če bi Humarjeva opravljala funkcijo sekretarke v organu, ki bi v mestni občini izvajal upravljanje in nadzor.

Nekdanji poslanec in državni sekretar Marko Koprivc. Vir: STA

A tudi če bi sledili sicer nenavadnemu pojasnilu Gibanja Svoboda, bi to pojasnilo morali še dodatno razširiti za Marka Koprivca, ki deluje na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, zaradi česar že po naravi stvari obstajajo veliko večje možnosti za konflikt interesov.

Lahovnik: Ob izvolitvi smo takoj odstopili
Koprivčeva situacija je postala aktualna z včerajšnjim srečanjem Konference Socialnih demokratov, kjer naj bi bila vroča tema prav Koprivčeva nezdružljivost funkcij. Informacije o tem je objavil novinar Požar. Širša javnost zaključka notranje strankarske debate sicer ni izvedela, je pa zato zagato komentiral nekdanji minister in profesor ekonomije Matej Lahovnik, ki je dejal: “Vsi, ki smo bili kadarkoli izvoljeni na funkcijo ministra ali državnega sekretarja, smo takoj odstopili kot svetniki, tako da ni dvoma, da je državni sekretar Koprivc v hudem konfliktu interesov.”

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...