[Video] Hrvaški helikopterji bodo v kratkem na poti v Ukrajino

Datum:

Hrvaški mediji poročajo, da so v Hrvaškem vojnem letalstvu začeli pripravljati helikopterje na transfer v Ukrajino. Gre za helikopterje tipa Mi-8, ki so sovjetske izdelave. V Ukrajino jih bo odpotovalo 14, za transport naj bi bili pripravljeni v desetih dneh. 

Informacije o začetku priprav je prvi pridobil Jutranji list, kjer so zapisali, da je začetek priprav na transport zaznamovalo odstranjevanje oznak plovil. Sicer bo od 14 helikopterjev MI-8, ki jih bodo prejeli Ukrajinci, dvanajst helikopterjev v izvedenki MTV-1 in dva v izvedenki T.

Glede na dosegljive informacije so helikopterji trenutno še nameščeni v letališkem centru v Veliki Gorici, ki je v neposredni bližini zagrebškega civilnega letališča. Nekateri helikopterji so nameščeni v hangarjih, dva pa pred hangarji, poroča Jutranji list. Tehnične priprave na transport vključujejo odstranitev oznak, zamenjavo potrošnega materiala, dolivanje olja itd.

Glede na dosegljive informacije bo sedem helikopterjev delno razstavljenih in bodo odšli na pot po kopnem, drugih sedem pa bo poletelo v Ukrajino preko Poljske, kjer se bodo združili in nato nadaljevali proti bojiščem v Ukrajini. Hrvaški bo po tej donaciji ostalo deset transportnih helikopterjev – 6 MI 171 in 4 helikopterji Black Hawk.

Brez uradne potrditve
Hrvaška vlada je sicer klasificirala vse dokumente v zvezi z vojaško pomočjo Ukrajini, zato je, tako poroča Jutranji list, nemogoče pridobiti potrditev informacije. Donacijo je sicer potrdil predsednik vlade Plenković že novembra preteklega leta, pri čemer pa ni podal dodatnih podrobnosti. Vprašanje vojaške pomoči Ukrajini je v preteklih mesecih naletelo na odpor predsednika države Milanovića, katerega pozicija ni zelo drugačna od teh, ki jih v Sloveniji zastopajo starejši predstavniki tranzicijske levice, med njimi Milan Kučan, Danilo Turk in drugi.

Hrvaška je doslej poslala Ukrajini štiri pakete vojaške pomoči, je septembra potrdila direktorica direktorata za obrambno politiko Dunja Bujan Šujster. Dodatnih podrobnosti, torej o količini in tipu orožja, ni razkrivala. Še pred tem je minister za obrambo Mario Banožić potrdil, da je eden od paketov vseboval strojnice in puškomitraljeze s pripadajočim strelivom, za 4 brigate v pehote. Strokovnjaki so glede na to ocenili, da gre za približno 8 tisoč pušk z naboji.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....