Biden talibanom kljub njihovi krutosti ponudil 308 milijonov dolarjev “humanitarne pomoči”

Datum:

ZDA so Afganistanu, ki ga nadzorujejo talibani, ponudile 308 milijonov dolarjev “humanitarne pomoči”, potem ko se je država pod komaj petmesečno vladavino islamistične teroristične organizacije znašla v veliki stiski. 

Afganistan ima gospodarske težave, vse odkar so talibani prevzeli nadzor nad državo. Skoraj 80 odstotkov proračuna prejšnje uprave, ki se je uporabljal za financiranje javnih storitev, kot so šole in bolnišnice, so prispevale mednarodne skupnosti in financiranje je od takrat začasno ustavljeno na račun spremembe režima.

Bela hiša, ki jo trenutno nadzorujejo demokrati, je Afganistanu obljubila denarno pomoč, da bi končala humanitarno krizo, ki je sledila kaotičnemu umiku ameriške vojske in prevzemu oblasti s strani talibanov avgusta 2021. Pomoč bo dostavljena prek neodvisnih humanitarnih organizacij, ki bodo državi pomagale pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe, nujne pomoči s hrano in vodo, zavetja, sanitarnih in higienskih storitev ter pomoči pri prezimovanju, poroča ameriški Associated Press.

Kolektivna odločitev, da se talibanov ne prizna kot legitimne vlade, je zapletla vsa prizadevanja za pomoč, saj organizacije in drugi narodi neradi zagotavljajo finančno pomoč zaradi pomislekov, da bi se lahko s tem financiralo izvajanje grozodejstev talibanov.

Foto: epa

Nekdanji zaveznici dali več kot 780 milijonov dolarjev pomoči
Združeni narodi so poročali, da 22 odstotkov od 38 milijonov prebivalcev Afganistana živi na robu lakote, dodatnih 36 odstotkov pa se sooča z akutno negotovostjo glede hrane. Od talibanskega prevzema oblasti  so ZDA nekdanji zaveznici dale več kot 780 milijonov dolarjev tako imenovane humanitarne pomoči. Poleg te finančne zaveze je Bela hiša na čelu s predsednikom Joejem Bidnom poslala 3,3 milijona cepiv proti koronavirusu v Afganistan, ta pa je obljubil, da bodo poslali še milijon odmerkov cepiv, poroča Breitbart.

Medtem ko je v Afganistan prihajala pomoč, so se pojavljala poročila o vnovični uvedbi javnih usmrtitev, mučenju tistih, ki so bili označeni kot opozicija, vrnitvi k hudemu zatiranju žensk in šeriatskemu pravu v Afganistanu. Zaradi hitrega in nenadnega umika ameriške vojske je zakonita vlada Afganistana pobegnila, na milijone prebivalcev Afganistana pa se je razselilo, mnogi od teh so šli v tujino.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...