Bitka za Bahmut že spominja na Stalingrad

Datum:

Skupina Wagner krepi svoje napade v Bahmutu. To je potrdil tudi poveljnik ukrajinskih kopenskih sil, generalpodpolkovnik Oleksandr Sirski. “Wagnerjeve enote napredujejo iz več smeri, skušajo prebiti obrambne položaje naših enot in se premakniti v središče mesta. V srditih bojih naše obrambne enote sovražniku prizadevajo precejšnje izgube,” je v svojem poročilu sporočila ukrajinska vojska.

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin pa je priznal, da so njegove sile naletele na odločen odpor, ko so skušale prevzeti nadzor nad središčem mesta. “Razmere v Bahmutu so težke, zelo težke. Sovražnik se bori za vsak meter,” je zapisal v objavi na družbenih omrežjih. “Bolj ko se približujemo središču mesta, težje so bitke in več je topništva … Ukrajinci v boj pošiljajo številne rezerve,” je dodal Prigožin.

Ruski plačanci so uspeli zavzeti veliko tovarno kovin na severu Bahmuta, za katero so ukrajinske sile upale, da jo bodo spremenile v svojo trdnjavo, piše britanski Telegraph. Okoli tovarne ukrajinski vojaki bijejo bitke v upanju, da se bodo Wagnerjevi borci umaknili, a to ne bo lahka naloga.

Kompleks tovarne za predelavo kovin AZOM je podoben ogromnemu kompleksu Azovstal v Mariupolu, je ena največjih tovarn kovin v nekdanji Sovjetski zvezi, zgrajena tako, da po možnosti zdrži jedrske napade. Ima svoj podzemni komunikacijski sistem, lastne vodne vire in generatorje električne energije. V nedeljo so Wagnerjevi viri na Telegramu potrdili, da so vdrli v kompleks AZOM na zahodni strani reke.

Image
Podzemni del tovarne AZOM.

“Ti položaji znotraj kovinske tovarne AZOM bodo omogočili, da prevzamejo nadzor nad sovražnimi utrjenimi območji,” je poročal kanal Wagner Z Group Telegram. Sam vodja Wagnerja, Jevgenij Prigožin, se je ponovno posnel na strehi ene od stavb, češ da so le kilometer od središča Bahmuta in da pred napadom čakajo na okrepitev.

Tudi Ukrajinci so v nedeljo objavili video, v katerem so spopade v Bahmutu označili za “hujše od Stalingrada”. Analogije z znanimi vojnimi oznakami, kot je tovarna traktorjev, ki so jo Nemci spremenili v svojo trdnjavo v Stalingradu, niso naključne.

Podoben položaj ima kompleks tovarne AZOM. Ta tovarna je bila ena največjih v celotni regiji in ponos tega mesta. Promocijski videoposnetki iz devetdesetih let prikazujejo vesele obraze delavcev med delom. Po privatizaciji pa je bilo podjetje povezano z dvema prorusko nastrojenima ukrajinskima oligarhoma, bratoma Sergejem in Andrejem Kljujevom. Iz Ukrajine pa sta pobegnila leta 2014, potem ko je revolucija na Majdanu odstavila proruskega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Andrej Kljujev je bil nekaj časa tudi vodja njegovega kabineta.

Čas pa bo pokazal, ali bodo katakombe AZOM Rusom olajšale osvojitev celotnega Bahmuta.  Ruske sile so namreč v zadnjih nekaj tednih dosegle napredek pri svojem načrtu po polnih sedmih mesecih od začetka bitke za mesto, v katerem je sredi spopadov živelo več kot 70 tisoč ljudi. Zdaj je mesto popolnoma uničeno in neprepoznavno.

Uničenje v Bahmutu (Foto: epa)

Andrej Žitnikbahmut

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...