Mineva 33 let od prve pobude za razpis plebiscita o samostojni Sloveniji

Datum:

Na današnji dan se spominjamo zahteve Socialdemokratske mladine, predhodnice Slovenske demokratske mladine, s katero so mladi zahtevali razpis referenduma, na katerem se bi slovenski narod svobodno odločal o bodočem statusu Slovenije. Socialdemokratska mladina je bila prva politična organizacija, ki je zahtevala razpis referenduma o samostojni Sloveniji.

                   

Danes mineva natanko 33 let od znamenite pobude Svoboda za Slovenijo, v kateri je Socialdemokratska mladina, predhodnica podmladka SDS, kot prva politična organizacija zahtevala razpis referenduma o samostojni Sloveniji. Dovolj jim je bilo “igračkanja” z usodo slovenskega naroda, teze nekaterih strank o ohranitvi “jugoslovanske ječe narodov” pa so odločno zavrnili.

13. marca 1990 je takratna Socialdemokratska mladina zahtevala referendum, na katerem bi se lahko slovenski narod odločal, ali naj Slovenija postane neodvisna in samostojna država. Pobuda “Svoboda za Slovenijo”, ki je nastala znotraj podmladka demokratično navdahnjene novonastale politične strukture, je bila v danem trenutku pogumno dejanje. V nemirnih in nepredvidljivih časih je SDM v pobudi izrazila skrb, da se nekatere stranke izogibajo zahtevi po samostojni Sloveniji. Bili so prvi, ki so upali javno in na glas govoriti o plebiscitu, na katerem bi se lahko slovenski narod odločil, da bo zaživel v samostojni državi. Bili so prvi in edini, ki so zahtevali to, kar si je želela večina.

Niso mogli več molčati in mirno gledati “igračkanja” z usodo slovenskega naroda
V pobudi so bili mladi kritični do vseh tistih, ki so še vedno zagovarjali izpet jugoslovanski komunistični sistem in samostojne Slovenije niso videli kot intimno opcijo. “Socialdemokratska mladina ne more več molčati ob najnovejšem igračkanju z usodo slovenske državnosti. Odločno zavračamo teze nekaterih strank o jugoslovanski federaciji, asimetrični federaciji in jugoslovanski gospodarski skupnosti, s katerimi naj bi pri življenju ohranili jugoslovansko ječo narodov,” so drzno zapisali. Zvezi komunistov so očitali protinarodno in protiljudsko usmerjenost in opozorili, da prihodnost Slovenije ne sme biti odvisna od političnih kravjih kupčij. V zadnjem odstavku znamenite pobude pa so zahtevali referendum, na katerem se bodo o samostojni Sloveniji ali njenem povezovanju državljanke in državljani odločali sami. Zavzemali so se za referendum, ki ne bi bil posvetovalne narave, ampak bi imel neposredni učinek.

Foto: SDM

In ravno ta neposredni učinek pobude je bil viden čez dobrih devet mesecev, ko je 23. decembra 1990 potekal plebiscit o samostojnosti Slovenije. Slovenski narod se je takrat v veliki večini odločil za samostojno in suvereno državo. Tako smo kot narod na plebiscitu uresničili večstoletne želje po lastni državi, prve korake temu pa je s svojo za tisti čas drzno in pogumno pobudo po referendumu tlakovala prav Socialdemokratska mladina, predhodnica podmladka SDM.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...