Blinken se boji, da je ruska invazija Ukrajine neizbežna

Datum:

Ameriški sekretar za zunanje zadeve Antony Blinken, ki je v sredo prispel v Ukrajino, ne zanika bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino, ima jo celo za neizbežno. Državni sekretar ZDA bo pred petkovim srečanjem z evropskimi zavezniki v Berlinu in ruskim kolegom v Ženevi pogovore opravil še s predsednikom Vladimirjem Zelenskim v Kijevu. 

Kljub večkratnemu zanikanju Rusije o invaziji na sosednjo Ukrajino visoki ameriški uradniki pravijo, da bi Moskva lahko napadla “kadarkoli”. Po njihovi oceni je bilo v bližini ukrajinskih meja razporejenih okoli 100 tisoč ruskih vojakov, tiskovna sekretarka Bele hiše Jen Psaki pa je v torek na novinarski konferenci izjavila, da je prav to kopičenje vojakov ustvarilo “izjemno nevarne razmere”. Visoki uradniki državnega ministrstva namigujejo, da bi lahko ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu ponudili možnost “diplomatskega izstopa” v Ženevi, medtem ko je Psakijeva dejala, da nobena možnost ni na mizi in da bo Blinken “zelo jasno poudaril, da obstaja diplomatska pot naprej”. 

Rusija je zahodnim vladam postavila vrsto zahtev, med drugim tudi, da se Ukrajina nikoli ne pridruži Natu in da bi morale biti vojaške dejavnosti obrambnega zavezništva omejene v državah članicah, vključno s Poljsko. Pogovori med Zahodom in Rusijo prejšnji teden niso dosegli preboja, nekatere zahteve Moskve pa so bile zavrnjene že v začetni fazi.  

Se Rusija pripravlja na invazijo na Ukrajino? 
Čeprav Rusija pravi, da invazije ne načrtuje, napetost v bližini ukrajinskih meja še vedno raste, da pa Rusija pripravlja izgovor za izvršitev vojaške operacije v Ukrajini, je Lavrov ostro zanikal in označil za “popolno dezinformacijo”. Blinknov obisk v Kijevu v sredo so pred četrtkovimi pogovori v Berlinu z nemškimi, francoskimi in britanskimi kolegi označili kot prizadevanje za “okrepitev zavezanosti Združenih držav suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine”.

Vojaška vozila na na rusko-ukrajinski meji (Foto: epa)

Putina motivira etnonacionalizem
Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je v torek obiskala Moskvo, je opozorila, da bi vsako nadaljnje vojaško zaostrovanje “nosilo visoko ceno za ruski režim – gospodarsko, politično in strateško”, medtem ko je britanski obrambni minister Ben Wallace obtožil Rusijo, da Nato uporablja kot izgovor za upravičevanje invazije na Ukrajino, predsednika Vladimirja Putina pa je obtožil, da ga motivira “etnonacionalizem”. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je tako pozval zahodne vlade, naj takoj uvedejo sankcije proti Moskvi, v oddaji HardTalk na BBC-ju pa je opozoril na prelivanje krvi in begunsko krizo v primeru ruske invazije na državo.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...