Bo Golobova koalicija popustila Levici in glasovala proti ratifikaciji prošnje Finske-Švedske v Nato ter podprla Putina?

Datum:

Finska in Švedska sta po desetletjih nevtralne drže blizu morebitni odločitvi za prošnjo za članstvo v Natu. Finski mediji poročajo, da bi končno odločitev lahko dosegli že v nedeljo, do takrat naj bi svoje mnenje podali tudi na Švedskem. Da pa država lahko postane polnopravna članica, morajo vse obstoječe države članice ratificirati pridružitev, vključno s Slovenijo, za katero pa trenutno še ni čisto jasno, kako se bo odločila, saj se pojavljajo namigovanja, da bo Levica ratifikacijo morebiti blokirala, kot je to storila že v preteklosti pri nakupu boxerjev pod vlado Marjana Šarca.

                   

Podporo članstvu Finske in Švedske je že izrazilo več držav, pa tudi sama zveza Nato. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je konec aprila izrazil prepričanje, da bo postopek pridružitve Švedske in Finske, če se bosta za to odločili, potekal hitro. Država lahko postane polnopravna članica Nata šele po tem, ko vse obstoječe države članice ratificirajo pridružitev. V zadnjem obdobju je ta proces ratifikacije trajal od osem do 12 mesecev, vendar pa bodo zaveznice zaradi napetega mednarodnega dogajanja v primeru Finske in Švedske morda želele pospešiti nacionalne postopke ratifikacije, čisto mogoče pa je, da bo ravno Slovenija tista, ki bo zadevo blokirala.

Blokirali so modernizacijo slovenske vojske
Spomnimo, da je leta 2018 po prevzemu oblasti s strani Marjana Šarca takrat z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, nenadoma zamrznil kupovanje osemkolesnikov boxer, s tem pa je propadel načrt modernizacije vojske, da njeni vojaki ne bi bili v sramoto resni državi in zavezništvu v katerem smo. Že takrat so se pojavljala vprašanja, kdo je tisti, ki onemogoča modernizacijo in vsaj minimalno opremljenost vojske, saj je šlo za sramotno dogajanje, mednarodno gledano pa je koristilo nasprotnikom Nata,  denimo Rusiji, ki bi ji tudi danes koristilo to, da bi Slovenija glasovala proti ratifikaciji Finske in Švedske v zavezništvo Nato.

Miha Kordiš zahteval prekinitev odločanja o soglasju nakupa osemkolesnikov
Takrat se je zdelo, da je Šarec nakupe boxerjev ustavil zaradi pritiska Mihe Kordiša in ne zaradi velikih nepravilnosti v preteklosti, kot je to trdil. S tem si je zagotovil podporo Levice Luke Mesca za prevzem oblasti. Na jutro odločanja je takrat Kordiš zahteval prekinitev odločanja o soglasju k projektu nakupa oklepnih vozil boxer za vojsko, s katerim se je zaradi rokov zelo mudilo, medtem pa je Kordiš povsem neprikrito zagrozil, da bodo mandatar Marjan Šarec in ministri, padli v državnem zboru, če nakup oklepnih osemkolesnikov ne bo ustavljen.

Bo tudi tokrat Kordišu uspelo enako pri Golobu?
Ob tem se v zelo podobni situaciji mnogim poraja vprašanje, pa tudi novinarju Bojanu Požarju, ki je na Twitterju zapisal: “Bo koalicija Goloba popustila Levici in glasovala proti ratifikaciji prošnje Finske-Švedske v Nato, in preprečila njun sprejem v atlantsko zavezništvo ter tako podprla Putinovo Rusijo?! – Kot so Kordiš & Co leta 2018 stisnili Marjana Šarca pri bokserjih?!”

Skrajni levičar Miha Kordiš kot “golobček miru”: Napadel je Nato in stopil v bran Rusiji. (Foto: Twitter)

In res je to vprašanje na mestu glede na pretekle izkušnje in stališče Levice do Putina, ki so ga njeni člani že večkrat izrazili. Z obsojanjem ravnanja Rusije so imeli največje težave v Levici – Matej T. Vatovec je razmere zlorabil za napad na nakup prepotrebne vojaške opreme za slovensko vojsko in na zvezo Nato, medtem ko je Putinu in Rusiji prizanesel. Svoje negativno stališče pa je večkrat izrazil na družbenih omrežjih tudi sam Miha Kordiš, zato ne bi čudilo, če bi blokirali vstop Finske in Švedske, saj to ne bi ustrezalo simpatizirani Rusiji.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...