Bo ravno ta paket sankcij uspel ustaviti napredek Rusov na bojišču?

Datum:

Evropski svet je sprejel sedmi paket sankcij proti Rusiji. Paket med drugim prepoveduje uvoz ruskega zlata, vključno z zlatarskimi izdelki, ter uvaja dodatne omejitve pri izvozu visokotehnoloških izdelkov v Rusijo.

Namen paketa je bil utrditi in izboljšati delovanje predhodnih 6 paketov sankcij, zagotoviti izvajanja sankcij s strani držav članic, uskladiti sankcije s temi, ki so jih sprejele države G7, in nasloviti prehransko krizo, ki jo je ustvarila ruska blokada ukrajinskih črnomorskih pristanišč, piše na spletni strani Evropske komisije.

“EU je naredila še en pomemben korak k šibitvi ruske zmožnosti financiranja vojne proti Ukrajini,” je sprejeti paket sankcij komentiral visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Joseph Borrell.

Paket je komentirala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, preden ga je ta poslala v Evropski svet v potrditev. “Sankcije so stroge in hude. Še naprej ciljamo na tiste, ki so blizu Putinu in Kremlju. Današnji sveženj odraža naš usklajen pristop z mednarodnimi partnerji, vključno z G7.”

Česa paket ne naslavlja?
Avtorji zadnjega paketa sankcij pa so poskrbeli, da iz njega jasno izhaja, da sankcije ne naslavljajo ruskega izvoza prehranskih produktov v razvijajoče države, ki so skoraj povsem odvisne od ruskega izvoza žita in drugih kmetijskih izdelkov. Paket prav tako ne vsebuje novih elementov, ki bi se nanašali na rusko olje ali plin.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...