Hinavščina levičarskih “borcev” za okolje: Z luksuznih plaž poziva ljudi, naj ne potujejo in naj varčujejo

Datum:

“Nas bo zdaj, ko so suša, vročina in požari tudi pri nas, kaj izučilo, da je podnebna kriza resnična? Varčujmo z energijo in vodo, manj potujmo in preidimo na rastlinsko prehrano. Drugače je konec,” je prepričan levičarski aktivist Jure Poglajen. Zanimivo pa je, kako so na levem polu naravnost obsedeni s tovrstnimi mantrami, ki jih širijo naokrog, ko pa se je teh potrebno dosledno držati tudi v praksi, je pesem povsem drugačna. Destinacije v državah, dostopne z letali, so očitno preveč privlačne, da bi se jim povsem odpovedali. Nič drugače pa ni niti s Poglajnom.

Zobozdravnik Jure Poglajen je s svojim zapisom, s katerim je pozval ljudi, da naj manj potujejo, vzbudil slabo vest pri tistih, ki se na vsakih nekaj let odločijo, da z letalom ali katerim drugim prevoznim sredstvom obiščejo eno izmed držav. Vse bi bilo lepo in prav, če ne bi bilo mogoče na njegovem Instagram profilu zaslediti fotografij s plažami, kamor je Poglajen odpotoval.

Konec lanskega leta je Poglajen odpotoval v Grčijo, kjer se je namakal v Prioniji, pred tem pa je dopustoval tudi na grškem otoku Lefkas. Obiskal pa je tudi druge destinacije, kot je denimo Vietnam, kamor seveda ni mogoče odpotovati drugače kot z letalom. Obisk omenjenih destinacij si ne more privoščiti vsakdo, definitivno pa je nekoliko smešno, ko človek vidi, kako levičarska smetana navzven vzbuja vtis, kako osveščena je, a je ob tem ni niti malo sram, ko letuje na tujem. Nihče seveda ne trdi, da je Poglajen letos na veliko potoval, a vendarle fotografije na njegovem profilu razkrivajo, da se čez leta ni držal zgolj domačih destinacij, do katerih bi denimo dostopal na eko način. Denimo s kolesom.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Pojav, ko levičarji s plaž pozivajo k varovanju okolja, nato pa delujejo povsem v nasprotju tega, ni nekaj novega. Tudi v tujini se je pojavilo že veliko primerov. Okoljska aktivistka Greta Thunberg se je leta 2019 odpravila v Ameriko na štiri milijone evrov vredni jahti Malizia II v lasti monaškega princa. Njeno potovanje, oglaševano kot prizadevanje za nični odtis ogljikovega dioksida, se je hitro izkazalo za farso, ko so se člani posadke Malizia II za pot nazaj vkrcali na potniška letala. Princ Harry in Meghan Markle sta znana po tem, da sta vneto pozivala k sprejemu zakonodaje, s katero bi v ZDA do leta 2030 prepolovili emisije toplogrednih plinov ter aktivneje ukrepali proti klimatskim spremembam, potem pa ju je bilo mogoče videti, kako se naokrog prevažata v zasebnem letalu.

Pred leti se je Poglajen angažiral v kampanji, s katero je želel doseči, da se v času dneva spomina na mrtve ne bi prižigalo sveč, ampak bi se namesto tega raje postavljalo lesene tablice v vrednosti 7 evrov. 4 evre od prodaje pa bi se namenilo humanitarnim projektom Državljani sveta. Glede na to, da velja za humanitarca, ko gre za pomoč nezakonitim migrantom, se je tedaj marsikdo povprašal, če gre v zadevi bolj kot za okoljsko osveščenost za zbiranje denarja za migrante. Marsikdo se namreč spomni, kako se je Poglajen v času prvega vala migrantske krize angažiral na grškem otoku Lezbos in zbiral denar za migrante. Ni bilo malo takih, ki jih je sicer v zvezi z okoljsko akcijo zmotilo, da v resnici s tem poskuša vplivati na to, da Slovenija ne bi bila krščanska država. Znano je namreč, da se prižiga sveče, ker plamen simbolizira večno luč, očiščenje in božansko svetlobo, ki skrbi za razsvetljevanje teme smrti.

Poglajen, čigar oče je upokojeni režimski novinar partijskega trobila Dnevnik Jože Poglajen, sam sebe predstavlja kot prebivalca Zemlje, državljana sveta, zobozdravnika, vegana, Delovo osebnost leta 2015. Glede na njegove poglede na svet nedvomno ne čudi, da je več kot navdušen nad zamenjavo oblasti. Očitno pa je našel že svojo favoritko za predsednico države, Marto Kos, za katero pravi, da naj bi si jo Slovenci zaslužili.

Res ni težko pozivati ljudi, naj ne potujejo z namenom varovanja okolja, medtem ko sam veselo potuješ naokrog in nabiraš sončne žarke. Dvoličnost eko osveščenih levičarjev je tista, ki marsikoga odvrne od eko načina življenja. Se mar kdo čudi?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...