Bo ruska policija kmalu začela trkati na vrata udeležencev pogreba Navalnega?

Datum:

Na moskovskem pokopališču Borisov se danes nadaljuje žalovanje za ruskim opozicijskim politikom Aleksejem Navalnim, ki je bil pokopan v petek. Po navedbah ruskih medijev policija ljudem dovoli, da neovirano polagajo cvetje na njegov grob. Rusko pravosodje je medtem ime Navalnega uvrstilo med prepovedano ekstremistično simboliko.

Grob Navalnega je danes ponovno obiskala tudi Ljudmila Navalna, mati pokojnega politika. Spremljala jo je Alla Abrosimova, mati vdove Julije Navalne, ki živi v tujini.

V petek je v cerkvi v moskovskem okrožju Marin potekala pogrebna slovesnost, nakar so Navalnega pokopali na pokopališču Borisov. Kljub grožnji aretacij se je pogreba udeležilo več tisoč ljudi, vključno s tujimi diplomati, med njimi veleposlaniki ZDA, Francije, Nemčije, vodja misije EU v državi in tudi slovenska veleposlanica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret.

Čez dan naj bi sicer policija po vsej državi aretirala več kot sto ljudi. Po navedbah nevladne organizacije OVD-Info v 19 mestih skupno najmanj 128, od tega samo v Novosibirsku okoli 20, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišča v nekaterih ruskih regijah so medtem ime Navalnega uvrstila pod prepovedano ekstremistično simboliko. Na podlagi tega so oblasti ljudem, ki so na plakate napisali ime opozicijskega voditelja, izrekle kazni. Zaenkrat ni jasno, ali bo sankcionirano tudi navajanje imena Navalnega na družbenih omrežjih.

Pojavljajo se tudi vprašanja ali policija res ljudem dovoli, da neovirano polagajo cvetje na njegov grob saj naj bi uporabila tehnologijo za prepoznavanje obrazov in naj bo kmalu začela trkati na vrata udeležencev.

Spomnimo, da je Navalni umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države pa odgovornost pripisujejo Kremlju oziroma ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...