V NSi nadzornike za volitve iščejo kar z oglasom na Facebooku

Datum:

Kot kaže, jim v stranki NSi manjka kandidatov za nadzornike na voliščih, drugače si namreč ni mogoče razlagati, čemu z obljubo plačila na družabnem omrežju Facebook iščejo zainteresirane kandidate.

“Hej, počakaj. Bi nadziral volitve in bil za to plačan? Klikni tukaj in izpolni prijavo!” so v stranki NSi zapisali v povabilu vsem zainteresiranim, dostopnem na uradnem profilu stranke na Facebooku.

Kot je glede volitev znano, je volilni odbor tisti, ki na dan volitev vodi glasovanje na volišču, slednji pa po končanem glasovanju ugotovi tudi izid glasovanja na volišču. Posameznik lahko postane član volilnega odbora na predlog politične stranke ali lokalne skupnosti, pri čemer je po navedbah DVK nujno, da ima ta posameznik volilno pravico in ga v volilni odbor, kjer ima stalno prebivališče, imenuje volilna komisija.

Volilni odbor sestavlja predsednik in parno število članov ter njihovi namestniki. Pri tem je treba upoštevati, da član volilnega odbora ni oseba, ki je kandidat, predstavnik kandidata ali njegov zaupnik. Veljavna zakonodaja (konkretno 41. člen Zakona o volitvah v državni zbor) namreč omogoča, da lahko politične stranke okrajnim volilnim komisijam posredujejo predloge za imenovanje predsednika in članov volilnega odbora ter njihovih namestnikov. Najprej se po številu upošteva predloge strank, ki so imele na prejšnjih volitvah izvoljene kandidate, nato pa se popolnjuje odbore s predlogi drugih političnih strank in lokalnih skupnosti, s čimer se zagotovi pluralnost volilnih odborov. 

Je s tem ogrožen pravi nadzor?
Čeprav morajo Okrajne volilne komisije pred dnevom glasovanja izvesti usposabljanje za člane in članice volilnih odborov in jih seznaniti z vsemi potrebnimi navodili za delovanje odborov, marsikoga v luči tovrstnega načina nabora primernih kandidatov, ki bi sodelovali pri izvedbi volitev in njihovem nadziranju, skrbi, da bi se na ta način izbrali nekateri posamezniki, ki se ne bi pretirano obremenjevali z resničnim nadzorom izvajanja volitev v praksi. Pričakovati je namreč barvit spekter zainteresiranih kandidatov.

Vir: Facebook

Mar v NSi res niso sposobni drugače kot na družabnih omrežij iskati zainteresiranih kandidatov? Je to morebiti posledica nezadovoljstva nad odločitvami, ki jih v času aktualne vlade vleče vodstvo stranke, da se zazdi, da so koalicija in ne opozicija, marsikoga pa je tudi po volitvah presenetilo izključevanje v smislu, da si ne predstavljajo, da bi še sodelovali v oblikovanju desne vlade, kjer bi bil predsednik vlade Janeza Janša, torej predsednik največje desnosredinske stranke, ki na volitvah tradicionalno dosega bistveno več glasov kot NSi. To logično pomeni, da je njeno sodelovanje v vladi ključnega pomena v primeru sestavljanja desno usmerjene vlade. Morda poskušajo na ta način tudi poskrbeti za promocijo stranke zlasti med mlajšo populacijo, ki ji je blizu uporaba družabnih omrežij. Konec koncev so izbrani kandidati na koncu upravičeni tudi do izplačila dnevnice, kar je lahko za marsikoga dovolj vabljivo.

S. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...