Bobnarjeva laže, ograje in žice delujejo: Balkanska pot beleži 170-odstotno porast migracij!

Datum:

Balkanska pot ostaja najbolj obremenjena migrantska pot v EU. Samo v septembru je bilo prijetih kar 19.160 migrantov, kar je dvakrat več kot pred letom dni. Bobnarjeva pa javno zavaja, da niti žica, niti ograja ne moreta preprečiti migracij, medtem ko migranti preplavljajo dvorišča domačij ob južni meji. Po drugi strani pa poznamo uspešne prakse varovanja meje z ograjo, ki je dovolj visoka in močna, denimo na Madžarskem, v Litvi in na Poljskem. Celo takšna kot jo podirajo na južni meji, je deloma služila namenu. In ne gre za “politične manipulacije”, kot meni Bobnarjeva. 

Po poročanju Remix News mejna agencija Frontex razkriva, da se je število migrantov, ki nezakonito vstopajo v države Evropske unije po tako imenovani Balkanski poti, od januarja do septembra v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepilo kar za 170 odstotkov. Opomba: Prepričani smo, da gre (tudi) za posledico zgrešenih potez slovenskega političnega vodstva. Aktualni premier Robert Golob je že pred časom napovedal odstranitev ograje na hrvaški meji, kar smo razumeli kot veliko dobrodošlico, tako ilegalcem, kot njihovim tihotapcem, ki mastno služijo. Predsednik vlade in notranja ministrica Tatjana Bobnarjeva nas ob tem prepričujeta, da ograja tako ali tako ne pomaga, in da ne bo ustavila ilegalnih prehodov. 100-odstotno verjetno res ne, povečini pa zagotovo. To dokazujejo uspešne tuje prakse (Madžarska, Poljska in Litva).

Seveda mora biti zadeva narejena kakovostno. Vse se da, če se hoče. V primeru Goloba in Bobnarjeve se prej zdi, da se noče, in da je vse skupaj malce nehigienično “držanje vreče” razbohotenemu kriminalu – trgovini z belim blagom. To pa je lahko v primeru Bobnarjeve, kot vrhovne policijske šefice, še posebej moralno sporno. Zaenkrat jima takšnega vtisa še ni uspelo popraviti. Bivša policistka (menda silna “strokovnjakinja” za svoje področje) se lahko za začetek odpravi na poučno ekskurzijo na poljsko-belorusko mejo. Tam bi se na lastne oči prepričala, ali naše besede držijo in prejela tehnične napotke, kako naj bo ograja narejena (govora je o materialih, višini, obliki, sodobnih elektronskih sistemih), da zadeva res deluje. Prilagamo fotografijo, kako je videti moderna, kvalitetna ograja. Za primerjavo prilagamo tudi panelno ograjo, ki izpade precej klavrno. Je pa bila tudi panelna ograja bolje kot nič.

Na prvih dveh fotografijah lahko občudujemo poljsko, moderno, več metrov visoko ograjo iz čvrste jeklene konstrukcije, opremljeno s sodobnimi varnostnimi elektronskimi sistemi, na desni pa domačo mizerijo, ki prej spominja na kletko za kanarčke, pa še to Golob podira. In kdo je pri varovanju meje bolj uspešen?(Foto: epa, sta)

Vsaj dokler Hrvati ne vstopijo v Schengen … Gre za uganjanje NVO-jem in skrajni Levici. Ne preseneča nas, da se je slovenska vlada v Evropi edina, ki je skrajno levo usmerjena.  Tukaj. Skrajno zavajajoča je trditev Bobnarjeve, da niti žica niti ograja ne moreta preprečiti migracij. Ravno poljski primer dokazuje, da je na takšen način mogoče bistveno zmanjšati število nelegalnih prehodov. Tukaj. Še preden je bila ograja dokončana (v začetku avgusta), so poljske oblasti beležile zgolj 80 poskusov ilegalnih prehodov dnevno, pred tem pa jih je bilo tudi po 800! Že samo dejstvo, da na meji obstaja konkretna zaščita, mnoge odvrne od poskusov nedovoljenega prečkanja. Kot še poroča Remix News, je bilo v prvih devetih mesecih tega leta pridržanih 228 tisoč ilegalcev na zunanji meji EU, ki za prehod niso imeli dovoljenja. To je največ od leta 2016. Število migrantov, ki so nezakonito vstopili v EU.

Razmere na balkanski migracijski poti skrbijo države srednje Evrope
Največji porast kaže balkanska pot, sledijo države vzhodnega Sredozemlja, kjer se je število povečalo za 118 odstotkov. Pot prek Zahodnega Balkana je postala tudi najbolj obremenjena, saj so v prvih treh četrtletjih prijeli 106 tisoč migrantov; sledila je osrednja Sredozemska pot s 65.600 pridržanimi migranti, kar je 42 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zahodnobalkanska pot ostaja najbolj obremenjena migracijska pot v EU, saj so septembra prijeli 19.160 migrantov, kar je dvakrat več kot pred letom dni. Skupno je bilo septembra na zunanji meji EU pridržanih okoli 33.400 migrantov brez ustreznih dovoljenj. Razmere na balkanski migracijski poti skrbijo države srednje Evrope. O nezakonitih migracijah so se v začetku meseca pogovarjali avstrijski kancler Karl Nehammer, madžarski premier Viktor Orbán in srbski predsednik Aleksandar Vučić. Srbija, kjer skuša veliko migrantov prečkati mejo v EU, je obljubila zaostritev vizumske politike.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Urška Klakočar Zupančič bi Le Penovi svetovala, kako postati dober človek!?

Predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič je, kot...

Kdo seje sovraštvo in nasilje? V Šentjoštu porušili Možetov križ

"Danes ponoči se je nekdo takole znesel nad Možetovim...

Anketa: Veliki koncerti v krajinskih parkih niso primerni

Ob polemiki, ki se je razvila ob načrtovanem koncertu...

Izjava Obame zanetila dramo v Beli hiši

Po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden po...