Bodo ženske in tisti, ki se počutijo kot ženske, delali le še tri tedne na mesec?

Datum:

Slovenska vlada se ukvarja le še z dvema agendama: kako iz denarnic davkoplačevalcev čim bolj učinkovito “počrpati” čim več sredstev (če se izrazimo po kohezijsko), na drugi strani pa z izpolnjevanjem norih idej skrajno leve ulice, ki jo je ustoličila. Kakor smo že dobili izbris mandatnih kazni za divjaške korona protestnike, bomo dobili park izbrisanih, zdaj pa se očitno trudijo izpolniti še eno izmed smešnih zahtev osmomarčevskih anarhistov – Slovenske poslanke Nataša Sukič (Levica), Lucija Tacer (Svoboda) in Meira Hot (SD) so namreč vladi predlagale, naj po zgledu socialistične Španije uvede možnost koriščenja bolniške odsotnosti z dela zaradi menstrualnih bolečin.

Ne gre za novo idejo, saj je t. i. civilna družba to zahtevala že kar nekaj časa, medtem ko so delodajalci rotili oblastnike, naj se vendarle ne podajo po tej poti, saj smo po bolniških odsotnosti iz dela Slovenci že danes rekorderji.

Slovenci bolniški rekorderji
Spomnimo iz davkoplačevalske blagajne na leto steče skoraj 400 milijonov evrov, številka pa je vsako leto višja. Bolnike odstotnosti, ki so pomembno višje kot drugod v državi, predstavljajo že konkreten problem v zdravstvu – Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ima iz leta v leto več stroškov zaradi bolniških odsotnosti. Le za ta namen porabi več kot desetino stroškov. Slovenski mediji so poročali, da je rekorder na bolniški že 12 let zapored.

Anekdotično vemo, da je bolniška odstotnost v Sloveniji že folkora in da ima vsak delavec – še posebej v javni upravi – družinskega zdravnika, ki je pripravljen podpisati bolniško odsotnost vsakič, ko je treba kaj postoriti okoli hiše ali ko so razmere v službi preveč napete. Kaj se bo zgodilo, ko bo vsaka ženska upravičena do tedna dopusta, je glede na naravo slovenskih bolniških odsotnosti jasno – bolniške se bodo drastično povečale, kar opažajo tudi socialisti v Španiji – desna vlada, ki bo tam po anketah sodeč gotovo zamenjala socialistično, pa že napoveduje, da bo ukrep razveljavila.

Pobudo podpira tudi minister Mesec
Pobuda poslank pa ni osamljena. Uvedba menstrualnega dopusta je tudi eden od predlogov strokovnega sveta za enakost spolov na ministrstvu za delo. “Moramo pa stvar še medresorsko obravnavati, preden lahko povemo kaj več, ali bo to izvedljivo v tem mandatu ali ne. Se pa osebno s takim predlogom strinjam in ga podpiram,” je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Tako se vlada bori proti pomanjkanju delovne sile
Pri tem pa ne gre pozabiti na dejstvo, da se Slovenija sooča s hudim pomanjkanjem delovne sile, vlada pa bi rada manko nadomestila celo s posegom v zakon v tujce, da se tem olajša pridobitev dovoljenja za prebivanje (po novem znanje slovenskega jezika ne bo več potrebno). Na drugi strani pa dajemo polovici delovne sile carte blanche za tedenski “dopust” – seveda je večina žensk delovnih, vestnih, marljivih in poštenih. A v vsaki populaciji je določeno število špekulantov, ki izkoriščajo sistem – zdaj bodo imeli le še eno dodatno zakonsko špranjo, ki se jo bo dalo izkoriščati. Pri tem pa je pomembno poudariti, da imajo ženske že zdaj možnost, da zaradi tovrstnih težav odprejo bolniški stalež – za kar pa potrebujejo pregled pri družinskem zdravniku. Osebni zdravnik v primeru menstrualnih bolečin podobno kot pri drugih bolezenskih stanjih oceni, ali je potreben bolniški stalež in tudi njegovo dolžino, veliko žensk pa se te poti že poslužuje. Videti je, da se aktivisti na ulici (8. marec), v državnem zboru (poslanke Levice in SD) ter na ministrstvu (Mesec) trudijo, da bi to odslej postal avtomatizem. Kaj to pomeni? Za običajne ženske nič. Za špekulante pa tritedenski delovni teden. Medtem ko uvažamo tujo delovno silo.

Pri tem pa ne gre pozabiti – če vprašamo predlagatelje te bizarnosti, ne menstruirajo le ženske! Tudi moški in tisti, ki se počutijo kot ženske, imajo lahko menstrualne težave.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....