Bomo končno postavili Evropo na prvo mesto, da preživetje ne bo odvisno od kitajskih alibab?

Datum:

Pandemija je sesula vrsto iluzij, v katerih smo živeli desetletja. Z vsem znanjem in milijardami Evropa ne zna zagnati proizvodnje zaščitnih mask. Preživetje Evrope odvisno od alibab. Dobršen del mask, nabavljenih na Kitajskem, se je izkazal za neuporabnega.

Pandemija koronavirusa je v zadnjih tednih temeljito pretresla našo celino. Največji pretres je seveda zaradi številnih žrtev, ki so do sedaj podlegle temu smrtonosnemu kitajskemu virusu. Strahovit pretres je doživelo gospodarstvo, saj so mnoge panoge povsem zamrle, večina drugih pa dela v zmanjšanem obsegu. Posledice tega gospodarskega pretresa bodo po napovedih vseh strokovnjakov težke in okrevanje bo dolgotrajno. Skoraj nič manjši pretres pa smo prebivalci stare celine doživeli, ko se nam v tej krizi sesule mnoge iluzije, v katerih smo živeli desetletja.

Mastodont je odpovedal
Ena od iluzij, ki so se sesule, je prepričanje, da je vodstvo Evropske unije v Bruslju zmožno voditi, svetovati, koordinirati prizadevanja pri reševanju problema. No, birokratski mastodont je popolnoma odpovedal, o koordinaciji ni ne duha ne sluha, države, ki so bile z virusom najbolj prizadete, denimo Italija, so prepuščene same sebi. Da ne govorimo o “solidarnosti”, ko so nekatere države plenile maske, ki so bile last njihovih sestrskih držav članic EU.

Foto: epa

Maske sesule iluzijo
Naslednja iluzija, ki se je sesula, je prednost globalnega gospodarstva. V zadnji desetletjih smo Evropejci dovolili (in celo spodbujali), da se večina proizvodnje preseli na Kitajsko in v preostalo Azijo, ker smo mi preveč razsvetljeni in napredni. Ker mi skrbimo za okolje. Mi se bomo ukvarjali s športom in z zabavo, z družbenopolitičnim aktivizmom, s štancanjem pa naj se ukvarjajo tisti, ki so manj razsvetljeni od nas. In zdaj se je ta iluzija sesula na maskah za dvajset centov. Vsa vzvišena Evropa, ki razmetava težke milijarde za aktiviste, popevkarje, športnike, visoko modo, ne zna z vsem tem znanjem in denarjem organizirati proizvodnje zaščitnih mask.

Nas bo pandemija izučila?
In sesula se je iluzija o svetovnem bratstvu. Globalisti nam že desetletja vbijajo v glavo iluzijo novega sveta, v katerem smo vsi bratje in solidarni in čuteči. Realnost je pač takšna, da nam Kitajci, potem ko smo od njih “fasali” virus, zdaj ponujajo zaščitne maske tudi za desetkratno ceno prek različnih alibab. Maske potem pridejo ali pa tudi ne. In če pridejo, so mnogokrat neuporabne. Italijani pravijo, da je pošiljka 4 milijonov mask, ki so jih nabavili iz Kitajske, neuporabna. Podobne izkušnje imajo tudi Nizozemska, Španija, Finska, Slovaška. Velika Britanija je celo sporočila, da so bile maske in testi za koronavirus, ki so jih nabavili na Kitajskem, okuženi z novim koronavirusom.

Upajmo, da nas bo ta pandemija pri vsej tragiki vsaj izučila, da v prihodnje postavimo Evropo in Evropejce na prvo mesto, da obnovimo ključno proizvodnjo, tako da naše preživetje poslej ne bo odvisno od azijskih alibab in da temeljito prevetrimo birokratski mastodont v Bruslju.

Bogdan Sajovic

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...