Bosna pred resno preizkušnjo: Zaradi navala migrantov potekajo razprave o zaprtju meja!

Datum:

Migrantska kriza, ki je trenutno v ospredju bosanske politike, vse bolj zaposluje tamkajšnji politični vrh in dodatno krepi že tako nestabilno politično situacijo v BiH. Vendar pa Bosna ne bi bila Bosna, če bi vse teklo gladko. Ključni politični akterji v Bosni se namreč ne strinjajo glede sprejemanja števila migrantov v državo, tudi glede načinov reševanja krize imajo različna mnenja.

                   

Predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik je dejal, da je število ilegalnih migrantov v BiH bistveno višje od uradno objavljenih številk, saj jih veliko ni prijavljenih. Dodik je tudi opozoril, da “nekatere informacije kažejo, da se trenutno v BiH nahaja več kot 70 tisoč migrantov“, poroča portal Biščani.net.

Bosanske oblasti se pred nastopom toplejših mesecev, ko se aktivnosti migrantov okrepijo, bojijo novega navala migrantov iz Grčije. Pri tem se sklicujejo na avstrijskega ministra za notranje zadeve Herberta Kickla, ki je v pismu Evropski komisiji opozoril na nov val množičnega priseljevanja, po njegovih informacijah ​​naj bi se poletni pripravljal nov velik migrantski val iz Turčije v Evropo.

Začela se je nova kriza. Več deset tisoč migrantov je že v regiji, od tega 60 tisoč v Grčiji, 5 tisoč v Bosni in Hercegovini in 5 tisoč v Srbiji,” je povedal Kickl za Kronen-Zeitung, pri čemer se je  skliceval na podatke iz Evropske policijske uprave Europol.

Bosna bi zaprla mejo s Srbijo
Zaradi takšnih napovedi je upravičeno zaskrbljena tudi oblast v Bosni, saj vse več tamkajšnjih prebivalcev izraža odkrito nezadovoljstvo v zvezi z migranti, ki ljudem povzročajo čedalje več težav. Predsednik Sveta ministrov BiH Denis Zvizdić je te dni v izjavi za medije v Sarajevu dejal, da opozorila avstrijskega ministra jemljejo resno. “Bosna spremlja ravnanje evropskih držav, ki za migrante vse bolj hermetično zapirajo meje, zato bo tudi BiH ravnala v tej smeri in zaprla svojo vzhodno mejo.

Foto: Twitter

Spremljali bomo stanje. Predsedstvo BiH smo že prosili, naj odobri napotitev pripadnikov oboroženih sil, vendar ne inženirskih enot, ne pripadnikov oboroženih sil, temveč tiste, ki bodo preprečevale nezakonite prehode na nezavarovanih območjih, prek katerih prihajajo nezakoniti migranti iz Srbije,” je Zvizdić povedal novinarjem v Sarajevu in dodal, da v tem trenutku potrebujejo novih 500 do 1.000 policistov na meji, skupaj s predstavniki inženirskih enot za omejitev in zaprtje meje.

Dodik temu nasprotuje
S predlogom za popolno zaprtje meje pa se vsaj v tem trenutku ne strinja predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik, ki je odločno zavrnil predlog Zvizdića o morebitnem hermetičnem zaprtju meje s Srbijo. “Predsedstvo BiH odloča o uporabi vojske. Jaz sem proti,” je dejal Dodik novinarjem v Mostarju. Na vprašanje novinarjev, ali bodo ilegalne migracije zajezili z namestitvijo tisoč mejnih policistov na nezavarovana območja, je Dodik dejal, da bodo po potrebi in v skladu z zakoni Republike Srbske zaposlili rezervne sile.

Dodik je novinarjem še povedal, da oblasti Republike Srbske na svojem ozemlju ne načrtujejo gradnje velikih migrantskih centrov, saj menijo, da so migranti na njihovem ozemlju le v tranzitu in gredo v najbližje destinacije, v tem primeru Bihać, kjer lahko zlahka vstopijo v EU.

V strahu pred novim valom iz Grčije
V vsakem primeru pa vodilni politiki BiH računajo z možnostjo, da se lahko s prihodom toplejših dni poveča tudi pritok migrantov, vendar v tem trenutku odgovorni v BiH priznavajo, da ne vedo, kaj se bo zgodilo, če se začne nov val iz Grčije.

Spremljali bomo razmere in seveda bomo vse bolj zapirali meje BiH proti vzhodu, če bodo meje BiH proti zahodu zaprte. Tukaj bo veljala vzajemnost in tako bomo tudi storili,” je še dejal predsednik Sveta ministrov BiH Denis Zvizdić.

M. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...