Bosna razburila nevladne organizacije: Oblasti premestile ilegalne migrante proti minskim poljem

Datum:

Misija Združenih narodov v navezi s številnimi nevladnimi organizacijami v Bosni in Hercegovini je močno zaskrbljena zaradi dogajanja v Bihaću, kjer so oblasti večjo skupino ilegalnih migrantov premestile iz sprejemnega centra na lokacijo blizu Vučjaka, kjer ni elektrike, urejenih sanitarij in pitne vode, poleg tega pa naj bi se v neposredni bližini nahajala minska polja. Ravno pred dnevi so oblasti v Sanjsko-Unjskem kantonu na nevarno lokacijo prepeljale večjo skupino migrantov iz Bihaća; 282 oseb se je namreč skrivalo v samo dveh družinskih hišah, kjer so bivali v nemogočih življenjskih pogojih, zaradi česar bodo kazensko ovadeni tudi lastniki obeh nepremičnin, ki so v navezi z nevladnimi organizacijami pomagali skrivati migrante pred policijo.

                   

Kot poroča bosanski spletni portal Mondo, pa so celo v Združenih narodih zdaj zaskrbljeni za nadaljnjo usodo več sto ilegalnih migrantov, ki so jih premestili na Vučjak, kjer naj bi bili preslabi življenjski pogoji, zato oblasti pozivajo, naj nemudoma prenehajo s transportom migrantov na to lokacijo. Mednarodni standardi za bivanjske pogoje migrantov med drugim predpisujejo, da ljudje ne bi smeli biti nameščeni v bližini eksplozivnih in vnetljivih snovi. Vučjak pa se nahaja neposredno ob več minskih poljih, ki so ostala nedotaknjena še iz časov krvave balkanske vojne. Prav tako naj bi se pod površjem zemlje nahajale večje količine metana, saj je bila na tej lokaciji nekoč deponija.

A oblasti migrantov pravzaprav nimajo dati kam drugam, saj se število novih prišlekov ves čas povečuje. Trenutno je na področju Sanjsko-Unjskega kantona več migrantov, kot bi jih lahko sprejeli štirje migrantski centri hkrati, zato oblasti iščejo začasne rešitve. Problematika je še večja, saj Hrvati na meji z Bosno in Hercegovino zdaj postavljajo ograjo, zaradi česar bo zdaj še več oseb ostalo na tleh BiH. Največ migrantov je nameščenih ravno ob meji s Hrvaško, v mestih Velika Kladuša in Bihać.

Bosanske oblasti so v zapuščenem objektu našle tri zoglenela trupla. Migranti naj bi se zastrupili z ogljikovim monoksidom pri kurjenju ognja. (Foto: L. S.)

Včeraj dopoldne je bosanska policija v dveh hišah odkrila kar 282 ilegalnih migrantov, zato so jih prepeljali na lokacijo na Vučjaku, kjer naj bi zgradili nov velik migrantski center, ki pa mu ljudje nasprotujejo. Sicer pa migrante policija vsak dan lovi po zapuščenih objektih, ki so po vojni propadli; pred dnevi so tako lokalne oblasti v kraju Gornje Prekounje v zapuščeni hiši našle tri zoglenela trupla. Forenziki predpostavljajo, da so se zadušili z ogljikovim monoksidom pri kurjenju ognja in pozneje zgoreli. Prejšnji teden pa se je več sto migrantov zapletlo v medsebojni pretep, napadeni so bili celo policisti. Zaradi kaosa, ki vlada v Kladuši in Bihaću, se vse več domačinom premestitev migrantov na odročno lokacijo na Vučjaku zdi edina rešitev.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...